Alagoas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alagoas
zastava države Alagoas
grb države Alagoas
Država Alagoas unutar Brazila
Vidi sve države Brazila
Glavni grad Maceió
Najveći grad Maceió
Površina 27 818 km²
Stanovništvo
  - Ukupno
  - Gustoća

2 822 621
101,5 stanovnika/km²
Guverner Ronaldo Lessa
Vremenska zona GMT -3
ISO 3166-2 BR-AL

Alagoas je malena brazilska država smještena uz atlantsku obalu između Pernambuca na sjeveru, Sergipea na jugu i Bahije na zapadu. Glavni grad je Maceió.

Historija[uredi | uredi kod]

Alagoas je bio dio kapetanije Pernambuco tri stoljeća, da bi postao nezavisna kapetanija 1817. godine. Razlog tome je Pernambucanska revolucija, zbog koje je kralj João IV. kaznio Pernambuco oduzimanjem dijela njegovog južnog teritorija. Jedan dio tog oduzetog područja je dan kapetaniji Bahia, a od dugog je stvorena nova kapetanija Alagoas.

Naseljavanje ovog područja je u početku teklo vrlo sporo, porastu stanovništva su uvelike pridonijeli afrički robovi. Između 16. i 17. stoljeća, ovo područje je često bila meta francuskih gusara koje je ovdje privlačila trgovina brazilskog drveta (drvo Pernambuco).

Nešto kasnije, Duarte Coelho, vlasnik kapetanije Pernambuco je vratio kontrolu nad regijom Portugalu. On je promovirao izgradnju plantaža šećerne trske i gradnju mlinova za nju. Također je u ovom području osnovao gradove Penedo i Alagoas (prvobitno Santa Maria Madalena da Alagoa do Sul) koji sada čini povijesni dio grada Marechal Deodoro.

1570. ekspedicija koju je naručio Duarte Coelho i predvodio Cristóvão Lins su istražili sjeverno područje Alagosa i osnovali mjesto Porto Calvo, kao i pet mlinova, od kojih još dva postoje.

1630. područje preuzimaju Nizozemci zbog želje za kontrolom trgovine šećerom. Za vrijeme njihove vladavine Alagoas je prosperirao. Nizozemski kolonizatori su napustili ovo područje, nakon što su poraženi 1645. godine.

Ovo područje je kroz vrijeme postalo vrlo gospodarski napredno, zahvaljujući poljoprivredi, poglavito šećernoj trski koju je obrađivalo 200 mlinova, kao i zahvaljujuću pamuku, duhanu i kukuruzu. Sa proglašenjem nezavisnosti Brazila od Portugala 1822. godine, Alagoas je postao provincija. 1839. godine, glavni grad je premješten iz Alagoasa u Maceió, najviše zbog luke.

Geografija[uredi | uredi kod]

Država je dobila svoje ime po lagunama koje zadiru po petnaestak kilometara u kopneni dio države, blizu glavnog grada Maceia.

Obala sadrži veliki broj grebena i plaža. Unutrašnjost je puna niskih zelenih brda i plitkih dolina koje su pogodne za poljoprivredu.

Najviša točka države je serra Santa Cruz (844 m), a najvažnije rijeke su: São Francisco, Mundaú i Paraíba do Meio. U državi vlada tropska klima.

Veći gradovi[uredi | uredi kod]

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

popis indijanskih plemena: Jiripancó (Jeripancó), Kaeté, Karapotó, Kariri-Xocó, Natú, Pratió (Prakió), Tingui Botó, Wakona (Aconã), Wassu, Xokó, Xukuru Kariri.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Gospodarstvo države se većinom bazira na poljoprviredi, većinom šećernoj trski i duhanu. Šećerna trska se također koristi i za lokalnu alkoholnu industriju. Druga važna industrija države je proizvodnja kemijskih proizvoda.

U zadnjih dvadeset godina je probujao i turizam i obala države je prepuna hotela. Na sjevernoj obali, posebno oko gradova Maragogi i Japaratinga se razvijaju odmarališta koja privlače ljude sa juga, kao i iz Europe.

Zastava[uredi | uredi kod]

Grb države simbolizira prva alagoaška naselja, Porto Calvo i Penedo. Na grbu se također nalaze motivi plantaža, šećerne trske i pamuka. Boje zastave podsjećaju na francusku zastavu i simboliziraju geslo Francuske revolucije: sloboda, jednakost i bratstvo. Zvijezda na grbu simolizira državu.

Poznate osobe[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]