Aethelred od Mercije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Æthelred
kralj Mercije
Vladavina 675–704
Prethodnik Wulfhere
Nasljednik Coenred
Suprug/a Osthryth
Potomstvo Ceolred
Ceolwald ?
Otac Penda
Majka Cynewise

Æthelred (/[invalid input: 'icon']ˈæθəlrɛd/; ? -704) je bio kralj Mercije od 675. do 704. Bio je sin kralja Pende a na prijestolje došao nakon smrti svog brata, kralja Wulfherea. Godinu nakon dolaska na prijestolje je napao susjedni Kent i uništio grad Rochester. Godine 679. je u bitci kod Trenta porazio svog šurjaka Ecgfritha; nakon nje se Nortumbrija prestala miješati u politiku engleskih država južno od rijeke Humber. Također je trajno vratio kraljevstvo Lindsey pod vlast Mercije. Æthelred, međutim, nije bio u stanju obnoviti dominaciju svojih prethodnika nad južnom Britanijom.

Bio je poznat kao pobožan kralj i velikodušan prema Crkvi. Za vrijeme njegove vladavine je kenterberijski nadbiskup Teodor reorganizirao Crkvu u Engleskoj, osnovavši nekoliko novih biskupija u Merciji i Northumbriji. Æthelred se također sprijateljio sa Wilfridom, biskupom Yorka prognanim iz Northumbrije; Æthelred ga je u egzilu učinio biskupom Srednjih Angla i podržavao na sinodu u Austerfieldu 702. godine, kada je Wilfrid tražio da mu se vrate konsfiscirani posjedi u Northumbriji.

Æthelredova supruga je bila Osthryth, kćer Oswiua, northumbrijskog kralja koji je dominirao Britanijom sredinom 7. vijeka. Godine 697. je Osthryth ubijena u nerazjašnjenim okolnostima, a 704. je Æthelred abdicirao u korist Wulfhereovog sina Coenreda. Æthelred je potom postao redovnik u Bardneyu, samostanu koga je bio osnovao sa suprugom; tamo je ubrzo umro. Ceolred, Æthelredov sin (iako ne zajedno sa Osthryth), postao je kralj nakon Coenreda; moguće je i da je Æthelred imao sina po imenu Ceolwald koji je vladao prije Ceolreda.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Primarni izvori
Sekundarni izvori