Aelle od Sussexa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ælle od Sussexa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aelle od Sussexa
kralj Sussexa
Ime "Ælle" je vidljivo u Parkerovom rukopisu Anglosaksonske kronike, napisane cca. 890
Vladavinacca. 477 – cca. 514
Nasljedniknepoznat
PotomstvoCissa

Ælle (također Aelle ili Ella) je bio prvi kralj Južnih Saksosnaca, koji je vladao područjem današnje engleske grofovije Sussex od oko 477. do oko 514. O njemu postoji vrlo malo informacija i dio historičara smatra da uopće nije riječ o pravoj, nego o legendarnoj ličnosti.

Prema oskudnim Ælle i njegova tri sina su se sa evropskog kontinenta iskrcali na mjestu poznatom kao Selsey Bill— a koje se danas najvjerojatnije nalazi ispod mora the Owers— te se borili protiv Brita.[1][2] Godine 491. je Britima kod današnjeg Pevenseya nanio tako težak poraz u kome su Saksonci svoje neprijatelje ubili do posljednjeg čovjeka. Iako ti navodi nisu potvrđeni, arheološki nalazi ukazuju da je Sussex bio rano i prilično intenzivno koloniziran od Saksonaca, odnosno bio njihovo rano uporište u Britaniji.

Ælle je prema kroničaru Bedi Uvaženom bio prvi vladar koji je imao "imperium" ili hegemoniju nad ostalim anglosaksonskim kraljevstvima.[3] Prema Anglosaksonskoj kronici Ælle je bio prvi bretwalda, ili "vladar Britanije". Ne zna se kada je točno umro ni tko ga je naslijedio kao vladar Južnih Saksonaca.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. King (1863) .Channel Pilot of South West and South Coast of England. Part 1. pp 193 - 202. The Admiralty.
  2. Heron-Allen. Selsey Bill. Historic and Prehistoric. Duckworth. Ch.VII pp 88-90 Heron-Allen discusses the confusion by historians about the location of Cymens'ora and argues the case for it being Keynor
  3. Bede, Ecclesiastical History, II 5.

Literatura[uredi | uredi kod]

Primarni izvori
Sekundarni izvori