A Fable

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
A Fable
Autor(i)William Faulkner
Naslov prijevodaBajka
Dizajn koricaRiki Levinson
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski jezik
IzdavačRandom House
Datum izdanja1954.

A Fable (srpskohrvatski: Bajka) je roman američkog pisca Williama Faulknera premijerno objavljen 1954. godine u izdanju Random Housea. Radi se o izrazito opsežnom djelu na kojem je Faulkner radio više od deset godina, a navodno ga je smatrao jednim od svojih remek-djela. Radi se o alegorijskoj priči o ratu smještenoj za vrijeme Prvog svjetskog rata. Faulkner je ovim djelom, prvi put nakon dugo godina, doživio negativne kritike, a Robert Penn Warren je išao toliko daleko da je roman nazvao "divovskim neuspjehom". A Fable se danas ubraja među Faulknerova manje bitna djela, mada uz napomenu da je kritičarima trebalo jako puno da uvide vrijednost ovoga djela. U historijskom kontekstu, djelo se smatra prethodnikom Hellerovog romana Catch-22.

Radnja romana odvija se u Francuskoj za vrijeme Prvog svjetskog rata i to u periodu od tjedan dana. Kaplar Stephan, koji predstavlja Isusa, naređuje svojim trupama, njih 3,000, da odbiju naredbe i ne napadaju u brutalno repetitivnom rovovskom ratovanju. Zauzvrat, Nijemci također ne napadaju i rat prestaje kada obje strane shvate da je za rat potrebno dvoje. Generalissimus, koji predstavlja one vođe koji koriste rat kako bi došli do vlasti, poziva svog njemačkog kolegu na raspravu kako ponovo pokrenuti rat. Nedugo zatim uhapsi i pogubi Stephana. Prije samog pogubljenja, Generalissimus pokušava uvjeriti Stephana da se rat ne može zaustaviti jer je usađen u esenciju ljudske prirode.

Ironično, unatoč lošim kritikama, A Fable je nagrađen čak dvjema najprestižnijim američkim književnim nagradama. Godine 1955. Faulkneru su, za ovaj roman, uručene Pulitzerova nagrada za fikciju i Nacionalna književna nagrada.