Rowan Oak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rowan Oak
Rowan Oak
Rowan Oak
Rowan Oak
Mjesto Sjedinjene Američke Države Oxford, MS, Sjedinjene Države
Vrijeme gradnje 1844.
Obnova 1930-e
1950-e
Vlasnik  Mississippi
Univerzitet u Mississippiju
Tip građevine kuća
Arhitektonski stil Greek Revival
Arhitekti i izvođači radova
Arhitekt Robert Sheegog

Rowan Oak, znana još i kao Kuća Williama Faulknera, je kuća u Oxfordu, MS, u kojoj je živio William Faulkner. Radi se o primitivnoj Greek Revival kući koju je 1844. godine izgradio pukovnik Robert Sheegog. S godinama je propadala, a kada ju je Faulkner kupio tokom 1930-ih godina, bila je već jako trošna. Faulkner ju je kupio od zarade na kratkim pričama te ju temeljito renovirao. Kuća je kasnije renovirana drugi put tokom 1950-ih godina. Danas se u njoj nalazi Faulknerov, a jedan od najpoznatijih eksponata je izvorna Faulknerova skica za roman A Fable, koju je grafitom i crvenom bojom napisao na gipsanom zidu svoje radne sobe.

Sam naziv kuće nastao je navodno prema vrsti čarobnog hrasta koju James George Frazer spominje u svojoj studiji The Golden Bough. Okolica kuće je dom za stotine biljnih vrsta Mississippija, a aleja cedrova koja vodi do ulaza u bila je česta u to vrijeme.

Godine 1968., Rowan Oak postaje nacionalni povijesni spomenik, a četiri godine kasnije, Faulknerova kći, Jill Faulkner Summers, prodaje ju Ole Missuu. Danas se za nju brine država Mississippi.