Rowan Oak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rowan Oak
Rowan Oak
Rowan Oak
Mjesto Sjedinjene Američke Države Oxford, MS, Sjedinjene Države
Vrijeme gradnje 1844.
Obnova 1930-e
1950-e
Vlasnik  Mississippi
Univerzitet u Mississippiju
Tip građevine kuća
Arhitektonski stil Greek Revival
Arhitekti i izvođači radova
Arhitekt Robert Sheegog

Rowan Oak, znana još i kao Kuća Williama Faulknera, je kuća u Oxfordu, MS, u kojoj je živio William Faulkner. Radi se o primitivnoj Greek Revival kući koju je 1844. godine izgradio pukovnik Robert Sheegog. S godinama je propadala, a kada ju je Faulkner kupio tokom 1930-ih godina, bila je već jako trošna. Faulkner ju je kupio od zarade na kratkim pričama te ju temeljito renovirao. Kuća je kasnije renovirana drugi put tokom 1950-ih godina. Danas se u njoj nalazi Faulknerov, a jedan od najpoznatijih eksponata je izvorna Faulknerova skica za roman A Fable, koju je grafitom i crvenom bojom napisao na gipsanom zidu svoje radne sobe.

Sam naziv kuće nastao je navodno prema vrsti čarobnog hrasta koju James George Frazer spominje u svojoj studiji The Golden Bough. Okolica kuće je dom za stotine biljnih vrsta Mississippija, a aleja cedrova koja vodi do ulaza u bila je česta u to vrijeme.

Godine 1968., Rowan Oak postaje nacionalni povijesni spomenik, a četiri godine kasnije, Faulknerova kći, Jill Faulkner Summers, prodaje ju Ole Missuu. Danas se za nju brine država Mississippi.