217. pne.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vjekovi: 4. vijek pne. - 3. vijek pne. - 2. vijek pne.
Decenije: 240-e pne.  230-e pne.  220-e pne. - 210-e pne. - 200-e pne.  190-e pne.  180-e pne. 

Godine: 220. pne. 219. pne. 218. pne. - 217. pne. - 216. pne. 215 pne. 214 pne.


Godina 217. pne. bila je godina predjulijanskog rimskog kalendara. U rimskoj državi bila je poznata kao Godina konzulstva Gemina i Flaminija/Regula (ili, rjeđe, godina 537. Ab urbe condita). Oznaka 217. pne. za ovu godinu se koristila od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini postala glavna metoda u zapadnoj Evropi sa označavanje godina.

Bitka na Trazimenskom jezeru - shema
217. pne. po kalendarima
Gregorijanski 217. pne.
Olimpijada 140:3.–140:4.
Ab urbe condita 537.
Seleukidski 95–96.
Islamski 864–863. BH
Hebrejski 3544–3545.
Bizantski 5292–5293.
Koptski -500–-499.
Iranski -838–-837. BP
Hindu kalendari
Vikram Samvat -160–-159.
Shaka Samvat 139–140.
Kali Yuga 2885–2886.
Kineski 2420–2421.
Holocenski kalendar 9784.
p  r  u
Podrobnije: Kalendarska era

Događaji[uredi | uredi kod]

  • Drugi punski rat: Proslavljeni vojskovođa i plebejski tribun Gaj Flaminije Nepot je zbog nezadovoljstva načinom na koji aristokratski Senat vodio rat, ponovno izabran za rimskog konzula zajedno s Gnejem Servilijem Geminom. Flaminije mobilizira nove legije i s njima maršira na sjever kako bi se obračunao kartaginskim vojskovođom Hanibalom.
  • Drugi punski rat: Hanibal napreduje do rijeke Arno te kod Arecija uspješno izmanevrira Flaminijevu vojsku te prodire do Fesule (današnji Fiesole) i Perugie.
  • Drugi punski rat: Nakon što mu je istekao konzulski mandat, Publije Kornelije Scipion je kao prokonzul poslan u Španiju s pojačanjima za vojsku svog starijeg brata Gneja Kornelija Scipiona Kalva. U bitci na rijeci Ebro kod Tarakona dva brata smjelim napadom uništavaju flotu kartaginskog vojskovođe Hazdrubala . Zahvaljujući tome, Rimljani su u stanju pojačati svoje položaje na rijeci Ebro.
  • 22.6. - Četvrti sirijski rat: Bitka kod Rafije u kojoj egipatska vojska helenističkog kralja Ptolemeja IV, sastavljena od mobiliziranih, a potom u hoplitskoj taktici izvježbanih, egipatskih domorodaca kod Rafije u blizini Gaze odnosi odlučujuću pobjedu nad vojskom seleukidskog kralja Antioha III.
  • 24.6.Drugi punski rat: Bitka na Trazimenskom jezeru: Rimska vojska pod Flaminijem na sjevernoj obali Trazimenskog jezera u Umbriji je gotovo potpuno uništena u zasjedi koju je priredio Hanibal. Pojačanja od 4.000 konjanika pod pretorom Gajem Centenijem, koje su Flaminiju pokušale doći u pomoć iz Ariminuma, su također uništene. Hanibalove trupe nakon toga marširaju na Rim.
  • Drugi punski rat: Flaminijev poraz i strah da će Hanibal staviti Rim pod opsadu omogućava aristokratima iz Senata da imenuju Fabija Maksima za diktatora. Maksim, svjestan da je rimska vojska previše oslabljena i demoralizirana da bi se Hanibalu suprotstavila u otvorenoj bitci, odlučuje primijeniti strategiju iscrpljivanja. Glavninu vojske šalje u brda gdje ne može manevrirati Hanibalova nadmoćna konjica, dok se oko Hanibalove kopnene vojske koriste metode "spaljene zemlje" te s manjim jedinicama napada Hanibalove opskrbne linije. Zbog nesklonosti otvorenom sukobu Fabije dobije nadimak Cunctator (Oklijevalo).
  • Dok istovremeno ratuje s Etoljanima, makedonski kralj Filip V čuje vijesti o rimskoj katastrofi kod Trazimenskog jezera. Njegov glavni savjetnik Demetrije Hvaranin to shvaća kao priliku da od Rimljana povrati svoje posjede u Ilirije te mladog kralja savjetuje da se pomiri s Etoljanima i vojsku pokrene na zapad protiv Rimljana. Filip započinje pregovore s Etoljanima, koji će završiti sklapanjem mirovnog sporazuma kraj Naupakta.
  • Drugi punski rat: Hanibalove trupe napreduju na jug gdje započinju pustošiti područje Apulije i Kampanije. U međuvremenu, Fabijeva strategija iscrpljivanja postaje sve nepopularnija u samom Rimu te je Fabije, pod izgovorom vršenja vjerskih dužnosti, s bojišta pozvan u Rim, a komanda nad vojskom predana njegovom komandantu konjice Marku Minuciju Rufu. On kod Geronija uspjeva u jednoj većoj čarki iznenaditi i uništiti dio Hanibalove vojske. Čuvši za to, rimski Senat Rufa proglašava ko-diktatorom i daje mu komandu nad polovicom vojske. Hanibal, pak, koristi Rufovo nestrpljenje te mu pripremi klopku. Rufova vojska je od uništenja spašena tek pravovremenom intervencijom Fabija. Ruf nakon toga svoju vojsku ponovno stavlja pod Fabijevu komandu.
  • Četvrti sirijski rat: Usprkos velike pobjede nad Antiohom, egipatski kralj Ptolemej IV na savjet svog glavnog ministra Sosibija brzo sklopiti mirovni sporazum sa Seleukidima, ne inzistirajući na teritorijalnim promjenama. Mirovnim sporazumom se Antioh povlači sa područja Kelesirije koju je osvojio, a uspijeva zadržati važnu luku Seleukiuju Pijeriju.

Rođenja[uredi | uredi kod]

Smrti[uredi | uredi kod]