Sosibije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sosibije (na grčkom Σωσιβιoς; 3. vijek pne.) bio je egipatski diplomat i državnik, poznat kao glavni ministar za vrijeme vladavine kralja Ptolemeja IV. O njegovom porijeklu ili ranom životu se ne zna gotovo ništa. Godine 221. pne. je nedugo nakon smrti Ptolemeja III je od strane mladog kralja proglašen glavnim ministrom. Ubrzo je na njegov prijedlog Ptolemej dao likvidirati vlastitu majku Bereniku i brata Magasa. Ptolemej, koji se od državničkih poslova više zanimao za uživanje u raskoši i razvrat, omogućio je nakon toga da Sosibije postane de facto vladar Egipta. Nedugo potom Sosibije je dao likvidirati izgnanog spartanskog kralja Kleomena III koji je u Aleksandriji pod Ptolemejem III bio našao utočište.

Dok je Sosibije imao talent za spletke, nije pokazao osobite državničke ili administratorske vještine. Antički izvori navode kako je pod njim Egipat zapao u ekonomsku krizu, odnosno da je potpuno nespreman dočekao četvrti sirijski rat 219. pne. Sosibije se djelomično iskupio svojim diplomatskim vještinama, odnosno pregovorima kojima je seleukidski pohod odgođen, a što je Egipćanima omogućilo da prikupe dovoljno vojske za pobjedonosnu bitku kod Rafije. Nakon nje je Sosibije sa seleukidskim kraljem Antiohom sklopio mir.

S vremenom je Sosibije dobio suparnika u liku Agatokla, koji se nametnuo kao glavni Ptolemejev miljenik. Dva dvorjanina su, međutim, nekako uspjela pronaći modus vivendi te do otvorenog sukoba nije došlo sve do 204. pne. kada je Ptolemej umro. Nedugo prije toga Sosibije je dao nagovoriti Ptolemeja da pogubi svoju suprugu i sestru Arsinoju. Sosibije i Agatoklo su nakon kraljeve smrti uspjeli postići dogovor o zajedničkom regenstvu nad novim kraljem Ptolemejem V, ali je, po svemu sudeći, Sosibije likvidiran, nedugo prije nego što je i Agatokla sustigla nasilna smrt.


Reference[uredi | uredi kod]