Švedski institut za međunarodne odnose

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Švedski institut za međunarodne odnose
Utrikespolitiska institutet
Swedish Institute for International Affairs
Administracija
DirektorMats Karlsson (od 2014)
Akademsko osoblje15
Admin. osoblje25
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Stockholm
Grofovija Stockholm
 Švedska
Službene stranice
www.ui.se

Švedski institut za međunarodne odnose (švedski: Utrikespolitiska institutet (UI), engleski: Swedish Institute for International Affairs) je javna istraživačka ustanova u Stockholmu u Švedskoj. Institut je osnovan kao nepartijska organizacija 1938. godine. Danas u njemu radi oko 40 zaposlenika od kojih je 15 istraživača.

Institut se bavi istraživanjima međunarodnih politika i odnosa sa posebnim fokusom na međunaroni položaj Švedske. Institut ulaže značajan napor za stvaranje relevantnih, pravovremenih i javno dostupnih analiza međunarodnih zbivanja u Evropi, bivšem Sovjetskom Savezu, Bliskom Istoku i severnoj Africi, Aziji kao i u analize globalnih politika i sigurnosti.

1975. bankarska porodica Wallenberg poklonila je institutu staru bankarsku palaču gde je institut preseljen iste godine.[1] 1977. godine institut je iz asocijacije transformisan u sadašnji tip organizacije.[1]

2013. godine institut je obeležio 75. godišnjicu postojanja. Biblioteka Švedskog istituta vođeća je specijalizovana biblioteka svoje vrste u celoj Skandinaviji.[1] Ugledni gosti instituta bili su i Jimmy Carter, Olof Palme, Dalaj Lama, Boris Jeljcin, Nelson Mandela, Tawakkul Karman i Ellen Johnson Sirleaf.[1]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Lindahl, Ylva; Grewin, Tove (2013). „The Swedish Institute of International Affairs”. u: Tornberg, Anna. Švedski institut za međunarodne odnose. Pristupljeno 23. januar 2019. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]