Šolom Alejhem

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sholem Aleichem
Biografske informacije
Rođenje Solomon Naumovič Rabinovič
2. mart 1859. (1859-03-02)
Perejaslav, Rusko Carstvo (danas Ukrajina)
Smrt 13. maj 1916. (dob: 57)
New York, SAD
Etnicitet Jevrej
Obrazovanje
Zanimanje književnik
Opus
Književni pravac Jidiš književnost
Književne vrste romani, drame, priče
Jezik jidiš

Šolem Alehem (heb. שלום עליכם ; Pereslavlje, 2. mart 1859Njujork, 13. maj 1916) je bio jevrejski književnik rođen u carskoj Rusiji (danas Ukrajina).

Detinjstvo i mladost[uredi - уреди | uredi kôd]

Rođen je kao Šalom Rabinovič u siromašnoj patrijarhalnoj jevrejskoj porodici U Pereslavlju, istočno od Kijeva u carskoj Rusiji.

Majka mu je umrla, kada je imao petnaest godina. Inspirisao ga je Robinzon Kruso, pa je sa petnaest godina napisao vlastitu verziju čuvenog romana. Tada je usvojio pseudonim Šolem Alehem, što znači mir sa vama. Kada je 1876. završio školu sa odličnim uspehom dao se u potragu za poslom. Tri godine je učio Olgu, bogatu ćerku veleposednika sa kojim se oženio 1883. i imao šestoro dece.

Karijera[uredi - уреди | uredi kôd]

U početku je pisao ruski i hebrejski. Od 1883. pisao je na jidišu, koji je bio govorni jezik, koga su pogrdno nazivali žargon. U to vreme većina ruskih Jevreja pisala je na hebrejskom, liturgijskom jeziku, kojim su se koristili samo učeni Jevreji. Do 1890. Šolem je postao ključni pisac na jidišu, Počeo je ulagati vlastiti novac u štampanje dva almanaha, ali 1890. izgubio je čitavo bogatstvo prilikom spekulacija na berzi, pa nije mogao da štampa treći almanah. Pisao je i na ruskom za jevrejsku štampu na ruskom. U tom periodu je dobio tuberkolozu.

Tema romana[uredi - уреди | uredi kôd]

U svojim radovima opisuje malog jevrejskog čoveka iz ruske provincije. Sa velikom dozom humora opisuje teškoće kojima je optertećen i opisuje veru u bolje.

Emigracija[uredi - уреди | uredi kôd]

Posle 1891. živeo je u Odesi, a kasnije u Kijevu. Emigrirao je 1905. tokom vala pogroma u južnoj Rusiji. U početku je živeo u Njujorku, a njegova porodica u Ženevi. Nije imao dovopljno novca, pa se vratio u Ženevu. Iako je bio jako popularan, nije dovoljno zarađivao. Posvetio se jidišu i cionizmu. Bio je američki delegat 1907. na cionističkom kongresu.

Tokom 1908. na turneji u Rusiji onesvestio se i proveo je dva meseca u bolnici oporavljajući se od tuberkoloze. Tokom četiri godine živeo je kao napola invalid. Porodica mu je živela od donacija prijatelja i onih koji su bili oduševljeni njegovim radom. Većina Alehemove porodice emigrirala je 1914. u SAD. Sin Miša je imao tuberkolozu i umro je 1915. u Švajcarskoj, što je jako delovalo na Šolema.

Smrt[uredi - уреди | uredi kôd]

Umro je 1916. u Njujorku. Njegovoj sahrani prisustvovalo je 100.000 ljudi.

Dalje čitanje[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]