Zahumlje

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Za ostale upotrebe, pogledajte Hum (razvrstavanje).
Kneževina Zahumlje
Zastava Grb
Zastava Grb
Datoteka:Pagania,Zahumlje,Travunia,Duklja.png
Zahumlje u 9. vijeku
Geografija
Kontinent Europa
Regija Balkan
Zemlja Hercegovina
Stanovništvo Srbi-Humljani
Društvo
Vladavina
Oblik vladavine Kneževina
Titula vladara Knez
Istorijsko doba Srednji vijek
Osnivanje 9. vijek
Prestanak 12. vijek
Događaji
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
Simple Labarum.svg Bizant Duklja Serbian Kingdom under King Constantine Bodin-sr.svg
Central and Eastern Europe around 950 AD.png Kneževina Srbija Raška 22x20px

Zahumlje je bila srpska srednjovjekovna kneževina koja je obuhvatala južnu Dalmaciju i dijelove Bosne i Hercegovine do 10. vijeka. Početkom 10. vijeka, Zahumlje je bilo u sastavu države srpski kneza Časlava Klonimirović .

Wikicitati „Zahumljani koji sada tamo žive su Srbi, koji potječu od vremena onoga arhonta koji je pobjegao caru Irakliju.“
(Konstantin Porfirogenit VII, "O upravljanju Carstvu")

Porfirogenit piše da su Srbi u 7. vijek u naselili druge dijelove južne Dalmacije,Travuniju i Paganiju.

Vladari Zahumlja[uredi - уреди]

Najstariji poznati vladar Zahumlja bio je Mihajlo Višević (910 - 950) koji je u ime Bizanta osvojio grad Sipont na Apeninskom poluostrvu .

Kasniji vladari Zahumlja potječu od kneza Zavide čiji su sinovi bili Stefan Nemanja , Tihomir, Stracimir i Miroslav. Zahumlje je dato Miroslavu. Kao knez Zahumlja (1168-1171), oženio se sa sestrom bana Kulin a . Zatim slijedi Toljen i Toljen II , knez sjevernog Zahumlja . 1239 . godine Nikola, župan Zahumlja se oženio 1338 . Katarinom Kotromanić . Petar je bio knez Zahumlja (1198-1227) i knez grada Splita (1222-1225) . Andrija je slijedio kao knez Primorije i knez Južnog Zahumlja 1250 . Zatim Bogdan , župan Zahumlja od 1249. do 1252 . godine , koji je vladao zajedno s Radoslavom 1249 . Stjepan Konstantin je bio knez Zahumlja i nasljednik srpskog prijestola 1323. Uglješa Mrnjavčević , potomak srpske kuće Mrnjavčevića je vladao Zahumljem od 1370 . do svoje smrti , 1404 . godine . Sandalj Hranić Kosača , knez Zahumlja i jedan od Vojvoda Svetog Save je postao Veliki Vojvoda Bosne do svoje smrti 1435. Slijedio ga je Stefan Vukčić Kosača za Velikog Vojvodu i kneza Zahumlja do njegove smrti 1466 .

Izvori[uredi - уреди]