Raška

Izvor: Wikipedia
Upozorenje: Nije specificirana vrijednost za "ime_genitiv"
Raška
? Flag of PalaeologusEmperor.svg
7. vijek–14. vijek Flag of the Serbian Empire, reconstruction.svg ?

Zastava of {{{common_name}}}

Zastava

Glavni grad Stari Ras
Jezik/ci srpski
Religija pravoslavlje
Vlast kneževina, kraljevina
Historijska era srednji vijek
 - dolazak Srba
 - uključena u Srpsko Carstvo

Raška je naziv za geografsku oblast i za jednu od srpskih župa u jugozapadnoj Srbiji koja je ime dobila po istoimenoj rijeci. U njoj su župani od početka 12 stoljeća počeli predvoditi srpske pohode protiv Bizanta umjesto prve srpske kraljevine Zete, da bi njen veliki župan Stevan Nemanja u drugoj polovini 12 stoljeća postao najmoćniji među srpskim vladarima stvorivši državu čiji je glavni grad bio Stari Ras, koji se nalazio nedaleko od današnjeg Novog Pazara. Iz njegove države razvila se potom pod njegovim potomcima Nemanjićima kraljevina Srbija, a u XIV stoljeću i Srpsko carstvo.

Samo ime Rasija (Raška) prvi put se pominje 1189. godine.[traži se izvor] Od tada Mlečani, Nijemci i Mađari do 18. stoljeća Srbiju nazivaju Rascija, a Srbe Racima, Rascijanima, Raicenima i slično. Ime Raška je danas sačuvano u imenu Raškog okruga u Srbiji, a teritorija nekadašnje Raške je danas poznata pod geografskim imenima Raška oblast.

Iako se Raška kasnije prevodi sa terminom Srbija i to postaju sinonimi, izvori iz Dubrovnika strogo odvajaju Srbiju od Raške, dok Nemanjiće nazivaju raškim vladarima. Marvo Orbin u naslovu "Kraljevstva Slavena" piše: "Dalmata, Croatia, Bosna, Servia, Rassia, Bvlgaria", a Nikodim Milaš u knjizi "Ston u srednjim vijekovima" citirajući dubrovačke izvore (npr zapisnik Velikog Savjeta u Dubrovniku 1399.g.) koji pominju Rašku, redovno raško ime prevodi sa srpskim (str.18., 19., 20...). Pošto je ta Srbija izmđu Dalmacije, Bosne i Raške ostaje da je to današnja Crna Gora. Kačić Miošić u Razgovorima ugodnim piše da su Mihailo 1077. i Bodin vladali u srbskoj zemlji a nadbiskup Bara je nosio titulu Primas Srbije. Gašpar Vinjalić piše da je biskup Mrnjavić napisao 1632. knjigu o porijeklu svoje familije iz Niša u Dardaniji ili Raši.

Vizantija je priznala nezavisnost Raške 1190. godine.[1]

Izvori[uredi - уреди]

  1. John V. A. Fine, The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest (p. 20), The University of Michigan Press, 2009.

Vidi još[uredi - уреди]