Yol

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Yol
RežijaŞerif Gören
ProducentEdi Hubschmid
Yılmaz Güney
ScenarioYılmaz Güney
UlogeTarık Akan
Halil Ergün
Şerif Sezer
Meral Orhonsay
MuzikaSebastian Argol
Zülfü Livaneli
Datum(i) premijere
5. 1982 (1982-05) (Cannes)
Trajanje124 min.
Zemlja Turska
 Švicarska
 Francuska
Jezikturski
kurdski

Yol (sh. Put) je tursko-švicarsko-francuski igrani film snimljen 1982. godine u režiji Yilmaza Güneya, poznat kao jedno od najuspješnijih i najhvaljenijih ostvarenja u historiji turske kinematografije, ali i dramatičnim i neobičnim okolnostima nastanka.

Po žanru je drama, a protagonisti su petorica osuđenika koja su privremeno otpuštena iz zatvora. Radnja prikazuje kako odlaze kod svojih porodica u siromašne i zabačene krajeve Turske, te se suočavaju sa tamošnjim problemima kao što su drevni običaji poput ubijanja iz časti, endemskog kriminala, ali i sukoba između turskih vlasti i kurdske manjine.

Güney, poznat po svojim ljevičarskim uvjerenjima, je film započeo u vrijeme kada je izdržavao 19-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva javnog tužioca. Kao i u nekoliko prethodnih slučajeva, nije mogao neposredno režirati film, te je umjesto toga davao detaljne instrukcije svojim suradnicima. Prvi od njih je bio Erden Kıral, sa čijim materijalom nije bio zadovoljan; umjesto toga je angažirao Şerifa Görena koji je uspio dovršiti film. Godine 1981. je Güney uspio pobjeći iz zatvora te pronaći utočište u Švicarskoj, gdje je montirao konačnu verziju, premijerno prikazanu na Kanskom festivalu. Ona je doživjela trijumf, te je podijelila Zlatnu palmu zajedno sa američkim filmom Missing.

Usprkos tih uspjeha, u samoj Turskoj, gdje je je 1980. vladao režim generala Evrena uspostavljen vojnim pučem, Yol je bio zabranjen, te je zabrana ostala na snazi sve do 1999. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]