Veliki preokret

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Turning Point (film, 1945))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Veliki preokret
RežijaFridrih Ermler
ScenarioBoris Čirskov
UlogeMihail Deržavin-stariji
Pjotr Andrievskiй
Jurij Tolubejev
Andrej Abrikosov
FotografijaArkadij Koljcatji
Nison Šifrin
StudioLenjiljm
Datum(i) premijere
29. 1. 1946 (1946-01-29)
Trajanje108 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jezikruski

Veliki preokret (rus. Великий перелом) je sovjetski crno-bijeli ratni film snimljen u režiji Fridriha Ermlera i premijerno prikazan početkom 1946. godine, poznat kao prvi sovjetski film nagrađen Zlatnom palmom.

Radnja prikazuje pet mjeseci trajanja Staljingradske bitke, koja je predstavljala prekretnicu Drugog svjetskog rata, i to iz perspektive sovjetskih vojskovođa koji planiraju strategiju kojom će poraziti Nijemce, ali i običnih vojnika koji brane grad. Za film je karakterističan nedostatak historijske autentičnosti - umjesto stvarnih sovjetskih vojskovođa su prikazani njihovi fiktivni ekvivalenti, sovjetski vojnici koriste uniforme koje su uvedene tek poslije bitke; samo ime "Staljingrad" se pojavljuje samo jednom u filmu, te se sve vrijeme umjesto toga za njega koristi ime "Grad".

Veliki preokret je iste godine prikazana na prvom Kanskom festivalu gdje je dobila Grand Prix (preteču Zlatne palme) zajedno s nizom drugih filmova, od kojih je većina također za temu imala prethodne godine završeni rat.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]