Vera Jocić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vera Jocić
Vera Jocić
Datum rođenja21. avgust 1923.
Mesto rođenjaSinđelić, kod Skoplja
 Kraljevina SHS
Datum smrti23. 5. 1944. (20 godina)
Mesto smrtiokolina Ograždena
Bugarska Kraljevina Bugarska
Članica KPJ od1941.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od20. decembra 1951.

Olivera Vera Jocić (19231944), učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođena je 21. avgusta 1923. godine u selu Sinđelić, kod Skoplja, u srednje imućnoj zemljoradničkoj porodici. Osnovnu školu i tri razreda gimnazije učila je u Skoplju. Rano je stupila u redove revolucionarne omladine Skoplja. Čitala je marksističku literaturu, prisustvovala omladinskim sastancima i izvršavala zadane zadatke.

Početkom 1941. godine primljena je u članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Međutim, iz straha od rata koji se približavao, roditelji su je poslali, zajedno sa sestrom Vidom, kod rođaka u Valjevo. Vera se tamo povezala sa naprednim pokretom, gde je primljena u članstvo Komunističke partije Jugoslavije.

Bista Vere Jocić u Skoplju, rad njene sestre Vidosave Jocić
BistaStatua Vere Jocić u Makedonskoj Kamenici

Do jeseni 1941. godine radila je u partijskoj organizaciji u Valjevu, a onda je, po partijskoj direktivi, stupila u Jastrebački partizanski odred. U zimu 1942. godine upućena je kao partijski radnik u Niš, sa zadatkom da radi na rasplamsavanju Narodnooslobodilačke borbe. Vera je tražila da ode u partizanske jedinice i u drugoj polovini 1942. godine našla se u partizanskom odredu koji je operisao na južnomoravskom terenu.

Godine 1943. otišla je u Makedoniju, gde je postala zamenica političkog komesara u Kumanovskom partizanskom odredu. Prilikom formiranja partizanskog odredaOrce Nikolov“ postala je zamenica političkog komesara Trećeg bataljona. Tada se istakla u borbama kod Drenovika, Pelinaca, Ristovca i ostalih mesta.

Na dan 20. maja 1944. godine, brigada je vodila tešku borbu na Liscu, na Osogovskoj planini. Verin Treći bataljon izvršio je juriš da probije put kroz redove bugarske vojske ka planini Ograždenu. U tom jurišu Vera je bila teško ranjena. Posle tri dana, nošena na rukama partizana, podlegla je ranama.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine, proglašena je za narodnog heroja.

Neka od njenih spomen-obeležja su bista u Skoplju, rad njene sestre vajarke Vide Jocić, i spomenik u Makedonskoj Kamenici, rad vajara Tome Serafimovskog.

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašne veze[uredi | uredi kod]

  • "Oči", pesma koju je napisao makedonski pesnik Aco Šopov, jedan od partizana koji su nosili na rukama Veru Jocić