Uran (mitologija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uran

Uran, Geja i njihova djeca, rimski mozaik
GrčkiΟὐρανός
bog neba, Otac Nebo.
Roditelji: (1) Nikta.
(2) Geja.
(3) Eter i Hemera.
Mesto rođenja: rodio se iz Zemlje.
Brak: Geja, ljubavnica Talasa.
Deca: Titani, Kiklopi, Hekatonhiri, Giganti, Erinije, Melije, Afrodita.
U drugim religijama: Cel, Varuna.

Uran (grč. Οὐρανός, Ouranós) je primordijalni grčki bog neba, Otac Nebo. On ima nekoliko pandana u drugim religijama.

Etimologija[uredi | uredi kod]

Etimologija Uranovog imena: Uranovo ime znači "nebo", a potječe od grčke riječi "kapati" ili "vlažiti". Ime Uranovog rimskog pandana Cela također znači "nebo", a od njegovog je imena izvedena talijanska riječ za nebo. Po Uranu je nazvan planet Uran i element uranij.

Stvaranje svemira[uredi | uredi kod]

Teogonija[uredi | uredi kod]

Grčki pjesnik Heziod opisuje u svojoj Teogoniji stvaranje svemira i bogova. Tako kaže da je na početku nastala prelijepa Geja, Majka Zemlja, božica plodnosti. Ona je "bez slatkog saveza ljubavi" sama rodila Urana, zvjezdano nebo, koji joj je jednak da pokriva nju, brda i jalovu dubinu Mora, Ponta. Geja i Uran su bili vrlo zaljubljeni i dobili su mnogo djece – lijepe Titane i Titanide, ali i ružne jednooke Kiklope i storuke Hekatonhire. Kad ih je Uran vidio, razbjesnio se. Zatvorio je Kiklope i Hekatonhire u podzemlje, Gejinu utrobu. Ali Geja je zavoljela Kiklope i Hekatonhire unatoč izgledu pa se naljutila. Naredila je najmlađem Titanu Kronu da svrgne svog oca. Stvorila je za njega srp. On je uzeo srp i čekao da Uran dođe spavati s Gejom. Kron je tada izašao iz zasjede i srpom odsjekao Uranove testise i bacio ih u more, a iz njih je nastala prelijepa Afrodita. Nakon toga, Uran više nema nikakvu ulogu, a drži ga Titan Atlant, po Zeusovoj zapovijedi. Zeus je Uranov unuk. Uran i dalje može proricati. Uranova su djeca i Melije, Erinije i Giganti.

Ostali zapisi[uredi | uredi kod]

Kod Orfeja su Uran i Geja brat i sestra. Rodila ih je božica noćiNikta. Odgajala ih je u jednoj pećini. Ciceron tvrdi da je Uran sin Etera i Hemere, koji su nastali iz Kaosa.

Potomstvo[uredi | uredi kod]

Uran ima potomke s Gejom i morskom božicom Talasom, koja mu je rodila Afroditu, dok je u drugom mitu Afrodita nastala iz Uranovih spolnih organa.

Giorgio Vasari: Kastriranje Urana, freska, palača Vecchio

Pandani[uredi | uredi kod]

Uranovi pandani:


Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]