The Sugarland Express

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Sugarland Express
Originalni filmski poster
RežijaSteven Spielberg
ProducentDavid Brown
Richard D. Zanuck
ScenarioScenarij:
Hal Barwood
Matthew Robbins
Priča:
Steven Spielberg
Hal Barwood
Matthew Robbins
UlogeGoldie Hawn
Ben Johnson
William Atherton
Michael Sacks
MuzikaJohn Williams
FotografijaVilmos Zsigmond
MontažaEdward M. Abroms
Verna Fields
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
5. 4. 1974 (1974-04-05)
Trajanje110 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski

The Sugarland Express je američka filmska drama iz 1974. godine, u kojoj glavne uloge tumače Goldie Hawn, Ben Johnson, William Atherton i Michael Sacks. Film je režirao Steven Spielberg, bio je to njegov prvi film koji je bio namjenjen prikazivanju u kinima [1] (Njegov film iz 1971., Duel, bio je prikazan u kinima samo u nekim zemljama). Film pripovijeda istininu priču o mužu i ženi koji pokušavaju pobjeći od zakona.

Radnja[uredi | uredi kod]

Svibnja 1969. godine, Lou Jean Poplin, gonjena strahom da će skrbništvo nad njihov sinom biti dano njenoj majci, pomaže svome suprugu Clovisu Michaelu Poplinu pobjeći sa zatvorske farme Beauford H. Jester. koja se nalazi u Teksasu. Tijekom svoga putovanja, oni savladavaju i otimaju policajca Maxwella Slidea, kojega potom drže kao taoca u svome sporome karavanu. Poplinovi i Slide putuju kroz Beaumont, Dayton, Houston, Cleveland, Conroe i na kraju Wheelock, Texas. Za razliku od događaja u filmu, oni stvarni su se odigrali u svega nekoliko sati.

Poplinovi potom dovode Slidea u dom Lou Jeanine majke, u kojem se dotični susreću sa brojnim snagama reda i zakona. Upravo ondje FBI agent i okružni šerif pucnjevima iz vatrenog oružja ubijaju Clovisa Michaela Poplina a potom i uhićuju Lou Jean Poplin. Kroz cijeli događaj oteti policajac prolazi neozlijeđen. Lou Jean Poplin provodi pet mjeseci u zatvoru za žene. Dotična Lou Jean je umrla u Livingstonu u Texasu 1989. godine. Pravi Crone je bio savjetnik na snimanju filma te je odigrao manju ulogu u filmu kroz lik zamjenika šerifa. Prethodno spomenuti gospodin Kenneth Crone je umro u 10. veljače 2011. godine.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Na Cannes Film Festivalu 1974. godine film je osvojio nagradu za najbolji scenarij.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „The “Sugarland Express” Gang”. TexasMonthly September 1, 2001. Pristupljeno 2010-03-21. [mrtav link]
  2. „Festival de Cannes: The Sugarland Express”. festival-cannes.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-31. Pristupljeno 2009-04-26. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]