United States of Tara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
United States of Tara
FormatDramedija
NastupajuToni Collette
John Corbett
Brie Larson
Keir Gilchrist
Rosemarie DeWitt
Patton Oswalt
Kompozitor(i)Toni Collette
John Corbett
Brie Larson
Keir Gilchrist
Rosemarie DeWitt
Patton Oswalt
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski jezik
Broj serijala3
Broj epizoda36
Produkcija
Trajanjeoko 30 min.
Emitiranje
Originalni kanalShowtime
Originalno prikazivanje18. januar 2009 – 20. januar 2011
Eksterni linkovi
Službene stranice

United States of Tara je američka televizijska serija, koju je stvorila Diablo Cody, premijerno prikazivana u SAD na kanalu Showtime od 2009. do 2011. Serija prati život žene iz predgrađa koja ima disocijativni poremećaj identiteta i njene porodice.

Toni Collette je dobila nagradu Emmy 2009, kao i Zlatni globus 2010. za glavnu ulogu. Muzička tema je, takođe, nagrađena Emmyjem.

Pregled[uredi | uredi kod]

Tara Gregson je u braku i ima dvoje dece. Ona pati od disocijativnog poremećaja identiteta (DPI), što dovodi do toga da se u situacijama stresa ona transformiše u neku od svojih alternativnih ličnosti: divlju tinejdžerku T, staromodnu domaćicu Alice i bučnog veterana iz Vijetnama Bucka. Kasnije tokom prve sezone pojavljuje se još jedan njen lik, Gimme. Podršku joj daju njen muž, Max, pomalo problematična ćerka, Kate i dobrodušan gej sin, Marshall. Njena sestra, Charmaine nije podržavajuća i veoma često izražava sumnje u njen poremećaj. Radnja je smeštena u Overaland Parku u Kansasu.

Likovi[uredi | uredi kod]

Porodica[uredi | uredi kod]

  • Tara Gregson (Toni Collette) je supruga i majka iz predgrađa, koja radi kao slika murale. Ona voli svoju porodicu i oseća krivicu zbog problema koje njene alternativne ličnosti prave njenoj porodici. Tara se ne seća šta njene alternativne ličnosti rade, ali one znaju sve o njoj. Iako se njene alternativne ličnosti pojavljuju zato što je ona prestala da koristi lekove, Diablo Cody je izjavila da ona nije neodgovorna zbog toga što ne uzima lekove, već "želi priliku da pokuša da živi sa svojim stanjem, umesto da ga uguši lekovima" jer je "jasno… da ona ne dobija odgovarajuću terapiju za DIP"[1]. Collette je izjavila da je veoma "uzbuđena" i "potpuno zaljubljena" u ovaj projekat.[2]
  • Max Gregson (John Corbett), Tarin suprug. On je smiren i odmeren u svom odnosu prema Tarinom poremećaju; The New Yorker ga je nazvao "pripadnik[om] one čudne rase TV muževa koji pokazuju beskrajno strpljenje"[3]. Nakon 17 godina braka, za Maxa "više nije šok da se vrati kući s posla i zatekne Bucka kako pije pivo." [1]. U cilju da pomogne Tari, on je u potrazi za Tripp Johansonom, čovekom za koga se veruje da je zlostavljao Taru u internatu.
  • Kate Gregson (Brie Larson) je problematična, petnaestogodišnja ćerka Tare i Maxa. Radi u lokalnoj ispostavi lanca porodičnih restorana. Na kratko se zabavljala sa svojim šefom, ali počinje da uzmiče kada on postane opsesivan i podnosi prijavu za seksualno uznemiravanje. Ona se često stidi zbog stanja svoje majke, mada ume da koristi T za nabavku anti-bebi pilula ili odeće.
  • Marshall Gregson (Keir Gilchrist) je osećajan, pomalo staromodan i dobrodušan četrnaestogodišnji sin. Marsh voli klasične filmove i želi da postane reditelj. Marshall je gej i zaljubljen je u momka sa kojim ide na časove filma. Diablo Cody je rekla da je Marshova seksualnost "prosto činjenica" i da nije tema serije[4]. Porodica je podržavajuća prema Marshu, mada je Buck pomalo homofobičan i često ima uvredljive komentare. Cody je smatrala da "bi bilo zabavno" da se prikaže dihotomiju u kojoj je Tara "neverovatno podržavajuća", dok je Buck "pomalo homofob", iako "ustvari on voli Marshalla"[4]. Gilchrist je dobio pohvale za svoju glumu.
  • Charmaine (Rosmarie DeWitt) je Tarina sestra, koja je ljubomorna na Taru jer je ona uvek u centru pažnje i smatra da Tara samo glumi svoj poremećaj. Njen prvi muž ju je naterao da uradi operaciju uvećanja grudi, ali je operacija loše prošla i njene grudi su deformisane. Tokom oporavka od korektivne operacije ona počinje da se zbližava sa Buckom, koji brine o njoj.
  • Beverly (Pamela Reed) i Frank (Fred Ward) su Tarini roditelji, koji ih posećuju u 6. epizodi i predlažu da se Marshall i Kate presele kod njih, zbog Tarinog poremećaja.

Prijatelji[uredi | uredi kod]

  • Neil (Patton Oswalt) je Maxov kolega i prijatelj sa kojim je Charmaine imala kratku vezu.
  • Gene Stuart (Nathan Corddry) je Katin šef u restoranu koji postaje veoma opsednut njome i želi da budu u vezi.
  • Petula (Hayley McFarland) je Marshallova najbolja drugarica, koja se oblači veoma konzervativno, ali se ne ustručava da jasno kaže šta misli.
  • Jason (Andrew Lawrence) je Marshallov prijatelj u koga je Marshall zaljbljen. Jason je sin lokalnog sveštenika i zbunjen je u vezi sa svojom seksualnošću. U 10. epizodi T ga pita da li voli dečake i da li voli devojčice; na oba pitanja on odgovara sa možda. Marshall otkriva njega i T dok se ljube, posle čega Jason raskida sa Marshom misleći da mu ovaj nikada neće oprostiti. Kate kasnije pokušava da oraspoloži Marsha objašnjavajući da bi veza sa njim bila nemoguća, jer on samo eksperimentiše i završiće tao što će se venčati ženom i naziva ga "bi-curious crkvenim majmunom". Kasnije Petula javlja Marshu da ga je videla sa devojkom u Starbucksu.
  • Tiffany (Jassica St. Clair) je žena koja unajmljuje Taru da joj oslika sobu i pokušava da je uznemiri kako bi videla nekog od njenih "altera".

Alteri[uredi | uredi kod]

Toni Collette glumi četiri alternativna identiteta (altera) Tare u koje se transformiše kada je pod stresom ili kada ne može da izdrži intenzitet emocija i situacije u kojoj se nađe.

  • T je devojka koja ima isto godina koliko i Kate. Ona puši marihuanui veoma je provokativna u svom ponašanju i oblačenju. Ona je u dobrom odnosu sa Kate i pokušava da zavede Maxa. Ona svojim ponašanjem često dovodi Taru u nezgodne situacije.
  • Alice je staromodna američka domaćica, koja se ponaša i oblači kao domaćica iz 1950-ih. Ona ima najjaču vezu sa Marshallom. Veoma je dominantna i veruje da je ona pravi identitet, a ne Tara i želi konstantnu kontroli nad Tarinim telom. Ona takođe tvrdi da je "čuvarka" ostalih identiteta. Alice je verujuća hrišćanka i moli se svake večeri pred spavanje za sebe i sve Tarine altere. Takođe, ona želi da ima seks sa Maxom, jer želi decu sa njim (Marshall i Kate doživljava kao Tarinu, a ne svoju decu). Takođe, saopštava da je Tara isuviše slaba i zato joj je ona potrebna.
  • Buck je jedini muški lik od altera. On je veoma bučan i prost. Collette ga karakteriše kao "agresivni zaštitnički tip"[1]. Činjenicu da nema penis objašnjava time da ga je izgubio kada je ranjen u Vijetnamu[3]. On ima pištolj koji zove Persephone i često odlazi na gađanja sa Maxom i Marshom. Za razliku od ostalih altera, Buck je levoruk. On je, takođe, pušač i alkoholičar.
  • Gimme se prvi put pojavljuje u šestoj epizodi, mada je Alice našla njegovo ime napisano na zidu kupatila još u trećoj. Max opisuje Gimmeja kao goblina i kao čist izraz ida. On nema ljudsku ličnost i pokazuje animalno ponašanje (npr. uriniranje po ljudima). Alice kasnije saopštava da je već dugo znala za Gimmeja.

Epizode[uredi | uredi kod]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ryan, Andrew (17. 01. 2009.). „Meet Tara ... and T and Alice and Buck”. The Globe and Mail. Arhivirano iz originala na datum 2009-01-20. Pristupljeno 16.2.2010. 
  2. O'Hare, Kate (17. 01. 2009.). „Tara is a woman divided by four”. Starweek Magazine (Toronto Star). 
  3. 3,0 3,1 Franklin, Nancy (19. 01. 2009.). „Altered States”. The New Yorker. Pristupljeno 16.2.2010. 
  4. 4,0 4,1 Fox, Erin (17. 01. 2009.). „Oscar-Winner Diablo Cody Dishes on New Project: The United States of Tara”. TV Guide. Pristupljeno 16.2.2010. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]