The Royale

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Royale
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 2
Epizoda 12
RežijaCliff Bole
ScenarioTracy Tormé (kao Keith Mills)
MuzikaRon Jones
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod138
Originalno emitiranje27. 3. 1989 (1989-03-27)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Contagion"
Sljedeća →
"Time Squared"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

The Royale je epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation, premijerno prikazana 27. marta 1989. godine. Radnja prikazuje kako se članovi posade USS Enterprise, istražujući neobične artefakte na planeti na kojoj nema života, nađu u hotelu iz kojeg nema izlaza.

Scenarij za epizodu je napisala Tracy Tormé, koja je poslije bila toliko nezadovoljna produkcijom da je tražila da ju se na špici navede pod pseudonimom "Keith Mills". U epizodi se spominje Fermatov posljednji teorem i tvrdi da za njega nikada nije pronađen dokaz; relativno brzo nakon premijere, godine 1995. je dokaz pronašao britanski matematičar Andrew Wiles, a što je poslije spomenuto u Facets, epizodi TV-serije Star Trek: Deep Space Nine.

Radnja[uredi | uredi kod]

Tijekom misije u dotada neistraženom sustavu, Enterprise otkriva komad metala sa oznakama Zračnih Snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Riker, Worf i Data teleportiraju se u blizini zgrade na obližnjem planetu, nadajući se da će pronaći vezu između građevine i pronađenog komada metala. Prošavši kroz rotirajuća vrata, nađu se u kasinu hotela Royale te odmah izgube vezu sa Enterpriseom. Pokušaju izaći van zgrade ali ne uspijevaju; pri svakom pokušaju izlaska vrate se u predvorje kasina, prepuno zaposlenika i gostiju kod kojih trikorder očitava znakove života.

Dok traže izlaz, životna drama hotelskog poslužitelja koji se treba suočiti sa zlim kockarom zbog žene koju voli odvija im se pred očima. U jednoj od soba hotela, ekipa pronalazi tijelo časnika Američkih Zračnih Snaga, a među njegovim ostacima roman nazvan "The Hotel Royal,". Ubrzo shvaćaju kako roman govori upravo o hotelu u kojem su se našli. Kasnije, ekipa uspijeva uspostaviti vezu s Enterpriseom te istovremeno pročitavši časnikov dnevnik, Data sazna kako su zgradu stvorili tuđinci koji su pronašli ozlijeđenog časnika. Oni su roman shvatili kao stvaran opis planeta s kojeg je došao časnik te su prema njemu odlučili stvoriti određenu iluziju njegovog «rodnog planeta» kako bi se bolje osjećao.

Nešto kasnije, Riker shvati da je ključ za izlazak iz zgrade u knjizi. Picard otkrije Rikeru da priča završi nakon što "strani ulagači" kupe hotel. Data, izračunavajući postotke kod kockarskih stolova, pobijedi hotel te ga time kupi, i zajedno s Rikerom i Worfom pobjegne iz vječne drame.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]