The Measure of a Man (Star Trek: The Next Generation)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Measure of a Man
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 2
Epizoda 9
RežijaRobert Scheerer
ScenarioMelinda M. Snodgrass
MuzikaDennis McCarthy
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod135
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"A Matter of Honor"
Sljedeća →
"The Dauphin"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

The Measure of a Man (sh. Mjera čovjeka) je epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation originalno prikazana 13. februara 1989. godine. Radnja prikazuje kako naučnik Zvjezdane flote nastoji demontirati Datu kako bi ga proučio i stvorio bolji model androida, a čemu se Data suprotstavlja i zbog čega odlazi na sud Zvjezdane flote gdje nastoji dokazati da, iako je android, ne predstavlja vlasništvo nego posjeduje prava. Scenarij za epizodu je napisala bivša odvjetnica Melinda M. Snodgrass, a The Measure of Man, koji se na alegorijski način bavi pitanjem ropstvo i prava umjetne inteligencije, se danas smatra jednom od najboljih epizoda u historiji serije i franšize Star Trek.

Radnja[uredi | uredi kod]

Kada Enterprise dođe do novoosnovane Zvjezdane Baze 173, Data dobije naredbu da služi pod kapetanom Bruceom Maddoxom, koji ga želi rastaviti te proučiti kako bi mogao napraviti veći broj androida za potrebe Zvjezdane Flote.
Kada Data sazna da ga Maddox možda neće moći ponovno sastaviti, odbija se podvrgnuti proceduri. Nakon što kapetan Picard ne uspije promijeniti naredbu, Datin jedini izbor je napustiti Zvjezdanu Flotu, no njegovu odluku ospori Maddox s tvrdnjom kako Data nije osoba s pravima, već vlasništvo Zvjezdane Flote.

Časnica Pravne Službe Zvjezdane Flote Phillipa Louvois, ujedno stara Picardova poznanica, smatra kako je Maddox u pravu i to argumentira presedanom iz 21. stoljeća. Picard objavi da će se suprotstaviti toj odluci na saslušanju. U nedostatku pravničkog osoblja na postaji, kapetanica Louvois odluči da će Picard, kao viši časnik, morati braniti Datu, dok će Riker, kao drugi viši časnik, biti tužitelj. Pritom upozori Rikera kako će presuditi u korist Maddoxa ako ne bude dao sve od sebe tijekom suđenja.
Stavljen u gotovo bezizlaznu situaciju, Riker u svom izlaganju mora dokazati kako je Data običan stroj. Nešto kasnije, Riker to dramatično naglasi tako što priđe Dati s leđa i isključi ga. Siguran u svoj poraz, Picard podijeli svoju tugu s Guinan, koja mu ukaže na činjenicu kako je želja Federacije da stvori rasu potrošnih androida jednaka pojmu ropstva.

Srčano moleći za Datinu slobodu, Picard objavljuje kako, u biti, sva stvorena bića ne moraju nužno biti i vlasništvo svog stvoritelja. Kapetanica Louvois složi se s njim, potvrdivši da je Data stroj, ali ne i nečije vlasništvo. Stoga Data ima pravo donositi samostalne odluke u svezi svog života.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]