Conspiracy (Star Trek: The Next Generation)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Conspiracy
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
kontroverzna scena iz finala epizode
Epizoda br.Sezona 1
Epizoda 24
RežijaCliff Bole
ScenarioTracy Tormé
PričaRobert Sabaroff
MuzikaDennis McCarthy
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod125
Originalno emitiranje9. 5. 1988 (1988-05-09)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"We'll Always Have Paris"
Sljedeća →
"The Neutral Zone"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Conspiracy (sh. Zavjera) je 24/25. epizoda, odnosno pretposljednja epizoda prve sezone američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation, premijerno prikazana 9. maja 1988. godine. Radnja se svojim zapletom djelomično nadovezuje na raniju epizodu Coming of Age i prikazuje kako se kapetan Picard suočava s otkrićem da se među vodstvo Zvjezdane flote infiltrirao tajanstveni neprijatelj koji planira uništiti Ujedinjenu Federaciju Planeta.

Epizoda, za čiji su scenario kao inspiracija dijelom poslužili aktualni događaji vezani uz aferu Iran-Contra, je izazvala kontroverze prije svega zbog finala koje sadrži scene eksplicitnog nasilja koje je dio komentatora smatrao neprimjerenim za udarni termin, a zbog kojih je njeno prikazivanje bilo zabranjeno u nekoliko zemalja. Kasniji kritičari su, međutim, Conspiracy zbog spremnosti da se prikazuju mračniji sadržaji od onih na koje je gledateljstvo Star Treka bilo dotada naviknuto, proglasili najboljom od svih epizoda prve sezone.

Radnja[uredi | uredi kod]

Enterprise prima hitnu poruku koju je kapetan Walker Keel poslao kapetanu Picardu. Keel zahtjeva tajni sastanak. Na mjestu sastanka na nenaseljenom, planetu kapetan Keel u pratnji dva časnika Flote podijeli svoje sumnje sa Picardom o rastućoj uroti među višim Flotinim časnicima. Iznenađen Keelovim optužbama, Picard naređuje Dati da pregleda sve naredbe unutar posljednjih šest mjeseci.

Picardova zabrinutost se pojača kada Keelov brod eksplodira pod misterioznim okolnostima, ubivši sve koji su se nalazili na brodu, a Datina pretraga pokaže abnormalnosti u najvišim redovima zapovjedništva Flote.
Uvjeren da je sigurnost Federacije ugrožena, Picard usmjeri Enterprise prema Zemlji kako bi se suočio sa najvišim admiralima Flote. Nakon zahtjeva za sastanak sa časnicima, Picard i Riker pozvani su na večeru kako bi raspravili o problemu.

Prije večere admiral Quinn posjeti Enterprise. Sumnjajući u njegove nakane, Picard naredi Rikeru da pomno promatra admirala prije nego se teleportiraju na Zemlju. Picardove sumnje su se ostvarile – u trenutku kada se Picard teleportirao na Zemlju, Quinn napada Rikera i on pada u nesvijest. Nakon što su Worf i doktorica Crusher ujedinili snage da savladaju nevjerojatno moćnog admirala Quinna, otkrivaju kako se parazitsko biće nastanilo u njegovom tijelu i kontroliralo sve njegove moždane funkcije. Kada se Riker vratio svijesti, teleportira se na Zemlju pretvarajući se da je jedan od bića kontroliranih parazitima. Na večeri, Riker shvati da je cijelo zapovjedništvo Flote pod kontrolom parazita. Srećom, on i Picard su uspjeli ubiti sve admirale koji su bili pod konrolom parazita, uključujući i maticu.
Međutim, Data kasnije otkrije kako je matica prije smrti odaslala signal za navođenje u nepoznati dio svemira.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]