Chain of Command (Star Trek: The Next Generation)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Chain of Command
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 6
Epizoda 10 i 11
RežijaRobert Scheerer (I dio)
Les Landau (II dio)
ScenarioRonald D. Moore (I dio)
Frank Abatemarco (II dio)
PričaFrank Abatemarco (I dio)
MuzikaJay Chattaway
Produkcijski kod236 i 237
Originalno emitiranje14. 12. 1992 (1992-12-14)
21. 12. 1992 (1992-12-21)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"The Quality of Life"
Sljedeća →
"Ship in a Bottle"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Chain of Command (sh. Lanac zapovijedanja) je dvodijelna epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation, premijerno prikazana 14. i 21. decembra 1992. godine. Radnja prikazuje kako kapetan Picard bude iznenada smijenjen sa mjesta zapovjednika USS Enterprise, a za što se ispostavi da je samo krinka za njegov angažman za tajnu špijunsko-diverzantsku misiju protiv laboratorije za proizvodnju metagenskog oružja na cardassijanskoj teritoriji.

Epizoda je trebala originalno poslužiti kao svojevrsni "skriveni pilot" za spin-off seriju Star Trek: Deep Space Nine, s obzirom da se na nju nadovezuje radnja. Originalno je zamišljena kao jednodijelna epizoda, ali su producenti na kraju odlučili napraviti dvije epizode, kako bi uštedili na budžetu. Chain of Comamnd je postala poznata po nekoliko impresivnih gostujućih nastupa, među kojima se posebno ističe Ronny Cox u ulozi kapetana Jellicoa koji u odsutstvu Picarda preuzima Enterprise, kao i David Warner, engleski glumac poznat po bogatoj hollywoodskoj filmografiji gdje je glumio negativce, a koji ovdje tumači ulogu cardassijanskog ispitivača Gula Madreda. Uloga je originalno bila namijenjena drugom glumcu, ali se on razbolio, te su producenti angažirali Warnera na preporuku Patricka Stewarta, koji je sa njim bio surađivao u mladosti kao teatarski glumac. Scene u kojima se Warner i Stewart pojavljuju zajedno, odnosno u kojima Madred Picarda podvrgava fizičkom i psihološkom mučenju, su ostavile snažana dojam i na publiku i na kritiku; pripremajući se za snimanje scenarist Frank Abatemarco i Stewart su proučavali izvještaje organizacije Amnesty International u mučenju, ali najviše inspiracije su pružile završne scene znamenitog Orwellovog romana 1984.

Chain of Command je poznata i po tome što je u njoj lik Deanne Troi po zapovijedi kapetana Jellicoea počela nositi formalnu uniformu Zvjezdane flote Tip B, a koju će zadržati u svim ostalim epizodama serije.

Kritičari često navode Chain of Comamnd kao jednu od najboljih epizoda Star Trek: The Next Generation.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]