Prefektura Drama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prefektura Drama
Νομός Δράμας
Položaj Prefekture Drama u Grčkoj
 
Periferija Istočna Makedonija i Trakija
Sedište Drama
Stanovništvo 106.371 (2005.)
na 35. mestu
Površina 3.468 km² na 12. mestu
Gustina naseljenosti 30,7/km²
Broj provincija
Broj opština 8
Broj naselja 1
Poštanski fah 66x xx
Oblasna oznaka 252x0
Auto oznaka ΡΜ
ISO 3166-2 šifra GR-52
Veb stranica

Prefektura Drama (gr: Νομός Δράμας - Nomos Dramas) je oblast na severozapadu Istočne Makedonije i Trakije, u Egejskoj Makedoniji u Grčkoj.

Prirodne odlike[uredi | uredi kod]

Prefektura Drama nalazi se na severu Grčke i svojom severnom granicom je pogranična prema Bugarskoj. Na krajnjem jugu prefektura se nalazi na 10ak kilometara od vrha Orfanskog zaliva Egejskog mora. Na zapadu se ova prefektura graniči sa prefekturom Ser, sa jugozapada prefekturom Kavala i na istoku sa prefekturom Ksanti.

Područje Dramske prefekture obuhvata doline reka Meste u istočnom delu i Drame u zapadnom delu, a po obodu se nalazi niz planina: Orvelos na sevrozapadu, Menoikio na zapadu, Falakro na severoistoku. Na krajnjem severu nalazi se poznata planina Rodopi. Dolinski deo na krajnjem jugozapadu prefekture je pogodan za zemljoradnju.

Klima po dolinama je umjereno mediteranska, jer se utjecaj sa Mediterana meša sa uticajima iz unutrašnjosti Balkana (toplija leta i hladnije zime). U planinskim krajevima klima je znatno oštrija, kontinetalna.

Istorija[uredi | uredi kod]

Na području prefekture Drama otkriveni ostaci praistorijskog čoveka. Tokom starogrčkog vremena ova oblast bila je zaostala i sa manjim naseljem na mestu današnjem grada Drame. Tokom rimskog vremena ovo područje je znatno napredovalo, pre svega zahvaljujući dobrom položaju na putu Via Egnatia. Na kraju ovog razdoblja u vreme provale varvara na ovo područje mlada vizantijska država je od ovog mesta napravila znatno utvrđenje.

1383. god. područje Drame su zauzele Osmanlije. Udeo hrišćana je brzo opadao u sledećim vekovima, pa su već u 16. veku muslimani činili oko 40% mesnog stanovništva. Tada se javljaju se i jevreji. Tokom 18. i 19. veka desio se porast proizvodnje, a u vezi sa tim i stanovništva, najviše muslimanskog. U 19. veku najvažnija gajena kultura postaje duvan.

Tokom 20. veka u području Drame desile su se znatne promene. 1912. g. Prvim balkanskim ratom dotad tursko područje postaje deo savremene Grčke, ali je već sledeće godine (1913. g.) grad bio pod kratkom bugarskom okupacijom, a zatim vraćen Grčkoj. Posle toga, usled Grčko-Turskog rata 1922-23. g., došlo je do iseljavlja Turaka i doseljavanja Grka iz Male Azije. Ovo je dovelo do velikih promena u strukturi stanovništva i ono je posle ovih dešavanja postalo homogeno, isključivo grčko.


Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Stanovništvo uglavnom čine Grci. Mnogi Grci vode poreklo od izbeglica iz Male Azije.

Vidi još[uredi | uredi kod]