Prefektura Magnezija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 39°21' SG Š 22°59' IGD

Prefektura Magnezija
Νομός Μαγνησία
Položaj Prefekture Magnezija u Grčkoj
 
Periferija Tesalija
Sedište Volos
Stanovništvo 210.330 (2005.)
na 10. mestu
Površina 2.636 km² na 21. mestu
Gustina naseljenosti 79,8/km²
Broj provincija 3
Broj opština 22
Broj naselja 4
Poštanski fah 37x xx - 38x xx
Oblasna oznaka 242x0
Auto oznaka ΒΟ
ISO 3166-2 šifra GR-43
Veb stranica www.magnesia.gr

Prefektura Magnezija (gr: Νομός Μαγνησία - Nomos Magnesia) je oblast u južnom delu Periferije Tesalija, u središnjem delu Grčke. Upravno središte prefekture je i njen najveći grad je Volos. Prefektura obuhvata i većinu Sporadskih ostrva.


Poreklo naziva[uredi | uredi kod]

Ime prefekture je preuzeto od imena date istorijske oblasti Magnezija. Najverovatnije poreklo naziva "Magnezija" je po Mangezu, predstavi iz grčke mitologije.


Sa druge, strane iz naziva "Magnezija" izveden je naziv za magnet, u značenju "kamen iz Mangezije" (grč. magnítis líthos). Slično tome, i imena hemijskih elemenata magnezijuma i mangana vodi poreklo od imena ove grčke oblasti preko reči "magnet", jer su nekad alhemičari nazivani magnetistima, odnosno ljudima koji "proizvode kamen iz Magnezije" (magnet je bio dragocen).


Prirodne odlike[uredi | uredi kod]

Pelio u bujnom zelenilu
pogled na Pagasetički zaliv

Prefektura Magnezija ima dugu morsku obalu Egejskog mora na istoku i jugu. Na severu se ova prefektura graniči sa prefekturom Larisa, a na zapadu sa prefekturom Ftiotida. Na jugu, 10 km preko mora, nalazi se ostrvo i prefektura Evbeja.


Magnezija svojim oblikom pravi luk oko Pagasetičkog zaliva. Prefektura je mahom planinska, a najvažnija planina je Pelio na njenom jugoistoku. Ovo je veoma poznata planina u Grčkoj zahvaljujući obilju vode i bujnom zelenilu, kao sačuvanim crkvama i manastirima. Na istoku je planina Mavrovuni, koja se produžava u prefekturu Larisa. Na zapadu je planina Otris. U središnjem delu prefekture nalaze se dve manje ravnice, Almiroska i Voloska.

U okviru prefekture nalaze se i sva zapadna ostrva Sporada, od kojih su najbitnija ostrva Skjatos i Skopelos, danas veoma tražena turistička odredišta.


Klima u prefekturi Magnezija je sredozemna, da bi u unutrašnjosti i na planinama prešla u njenu oštriju varijantu.


Istorija[uredi | uredi kod]

U doba antike ova oblast je bila severni deo starogrčke civilizacije. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca, tokom čije vladavine se gradi mnogo crkava i manastira, od kojih su mnogi i danas sačuvani. Na kraju je došla 4-vekovna vladavina Turaka Osmanlija. Iako su mesni Grci bili veoma aktivni tokom Grčkog ustanka 1821. g, ovo područje ponovo postalo deo savremene Grčke tek 1881. g. 1947. godine prefektura Magnezija je uspostavljena u danas nepromenjenim granicama. Položaj prefekture na glavnom grčkom putu Solun-Atina omogućilo je brz posleratni razvoj.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Glavno stanovništvo su Grci. Dominira gradsko stanovništvo. Volos je daleko najveći grad, a sa okolnim predgrađima u njemu živi više od 1/2 stanovništva prefekture.


Privreda[uredi | uredi kod]

Prefektura Magnezija poznata je dans po industriji i turizmu. Industrija, mahom smeštena u Volosu, se počela razvijati tokom proteklih stotinak godina, a njenom razvoju pogoduje dobra saobraćajna povezanost sa Atinom i Solunom. Letnji turizam je veoma razvijen na Sporadima, a na planini Pelio razvija se ekoturizam.

Vidi još[uredi | uredi kod]