Prefektura Ksanti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prefektura Ksanti
Νομός Ξάνθη
Položaj Prefekture Ksanti u Grčkoj
 
Periferija Istočna Makedonija i Trakija
Sedište Ksanti
Stanovništvo 105.530 (2005.)
na 36. mestu
Površina 1.793 km² na 37. mestu
Gustina naseljenosti 58,9/km²
Broj provincija
Broj opština 6
Broj naselja 4
Poštanski fah 67x xx
Oblasna oznaka 25540, 254x0
Auto oznaka ΑΗ
ISO 3166-2 šifra GR-72
Veb stranica www.xanthi.gr

Prefektura Ksanti (gr: Νομός Ξάνθη - Nomos Xánthi, ) je oblast na u središnjem delu Istočne Makedonije i Trakije, u istorijskoj oblasti Trakija u Grčkoj.


Prirodne odlike[uredi | uredi kod]

Prefektura Ksanti nalazi se na severu Grčke i i svojom severnom granicom je pogranična prema Bugarskoj. Na jugu se prefektura pruža duž severne obale Egejskog mora. Na zapadu se ova prefektura graniči sa prefekturom Drama, na jugozapadu sa prefekturom Kavala, a na istoku sa prefekturom Rodopi.

Područje Ksantijske prefekture ima središte u priobalnoj ravinici na severnoj obali Egejskog mora. Ravnica je u primorskom delu močvarna. Severna polovina prefekture je planinska i tu se nalaze planine iz sistema Rodopa: na severoistoku planina Papingio, a na istoku Koula. Najvažnija reka je Mesta, koja je pogranična prema prefekturi Kavala.

Klima je sredozemna duž obale i na nižim terenima, dok je u unutašnjosti i na planinama klima oštrija.

Istorija[uredi | uredi kod]

Tokom starogrčkog vremena ova oblast bila je na krajnjem severu civilizacijskog područja i time zaostala. Iz doba helenističkog perioda pronađeni su grobovi iz 2. veka pne.. Tokom rimskog vremena ovo područje je znatno napredovalo, pre svega zahvaljujući dobrom položaju na putu Ignjacija. U doba Vizantije središte područja, grad Ksanti izgrađen je kao jaka tvrđava, vidljiva i danas.

Krajem 14. veka područje Ksanti su zauzele Osmanlije, koje ostaju ovde sledećih 5 vekova. Tokom 20. veka u ovom području desile su se znatne promene. 1912. g. Prvim balkanskim ratom dotad tursko područje postalo deo Trakije pod vlašću Bugarske, da bi posle Prvog svetskog rata bilo vraćeno Grčkoj. Posle toga, usled Grčko-Turskog rata 1922-23. g., došlo je do iseljavanja Turaka i doseljavanja Grka iz Male Azije. Ovo je dovelo do velikih promena u strukturi stanovništva, ali je prefetkuri i dalje ostala da postoji snažna muslimanska manjina.


Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Stanovništvo čine Grci (3/5 stanovništva) i muslimani (bez nacionalnog opredeljenja, 2/5 stanovništva). Mnogi Grci vode poreklo od izbeglica iz Male Azije.

Vidi još[uredi | uredi kod]