Portal:NOB/Izabrana tema

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
75 godina Bitke na Sutjesci
maj/jun 1943 — maj/jun 2018
Ranjeni Tito i dr Ivan Ribar juna 1943. godine
Ranjeni Tito i dr Ivan Ribar juna 1943. godine
Ranjeni Tito i dr Ivan Ribar juna 1943. godine


Kanjon reke Sutjeske
Kanjon reke Sutjeske
Kanjon reke Sutjeske
Sutjeska je mjesto gdje se odvijala jedna od najtežih bitaka u našoj oslobodilačkoj borbi, bitka u kojoj je, u jednom kratkom periodu, pao najveći broj sinova naših naroda, najviše svijetlih likova naše narodne revolucije i naše oslobodilačke borbe.
Proboj na Sutjesci
Proboj na Sutjesci

Tu, na Sutjesci, vodila se nekoliko dana najkrvavija bitka naše Narodnooslobodilačke borbe. Tu su poginule hiljade naših heroja, među kojima i slavni komandant Treće udarne divizije Sava Kovačević, ali je čelična pesnica naših proleterskih i udarnih divizija razbila i poslednji neprijateljski obruč na komunikaciji Kalinovik—Foča. Plan neprijatelja da uništi našu strategijsku frupu opet se razbio na grudima naših proleterskih i udarnih divizija i brigada.

Kako će se današnje i buduće generacije najbolje odužiti onima koji danas leže u grobu na Tjentištu i brdima u okolini? One se mogu odužiti samo time što će se uvijek misliti na njih i cijeniti žrtve koje su date da bi sadašnja i buduća pokoljenja bila srećnija, što će se cijeniti i čuvati velike tekovine naše narodne revolucije, što će gajiti one ideale za koje su pale stotine hiljada boraca Narodnooslobodilačke borbe, što će čuvati i gajiti najveću tekovinu te naše borbe — bratstvo i jedinstvo naših naroda

iz govora maršala Josipa Broza Tita o bitci na Sutjesci.


Bitka na Sutjesci je najteža i najsudbonosnija bitka u toku Narodnooslobodilačkog rata. Taj naziv je ustvari sinonim za za danonoćne borbe vođene vođene od 15. maja do 15. juna 1943. godine, na širokom i pretežno planinskom prostoru severne Crne Gore, severoistočne Hercegovine i jugoistočne Bosne. Naziv za tako široke i dugo vođene borbe ne samo njeni učesnici, već i istoričari vežu za Sutjesku zbog toga što su najdramatičniji i presudni događaji odigrali u njenom kanjonu i na Zelengori koja je nadvisuje. Ta borbena dejstva su kod nas pozanta i pod zajedničkim nazivom — Peta neprijateska ofanziva, a okupator ih je vodio pod šifrom operacija „Švarc”.

Bio je to okupatorski pokušaj da okruži i uništi 16 brigada NOV i POJ organizaovanih u četiri divizije pod nazivom Glavna operativna grupa Vrhovnog štaba, koju je predvodio vrhovni komandant Josip Broz Tito. Na taj korak okupatori su se odlučili posle neuspelog pokušaja da u teškim dvomesečnim borbama od sredine januara do sredine marta u Bosanskoj krajini, Lici, na Kordunu i Baniji, u centralnoj Bosni i zapadnoj Hercegovini i u čuvenoj bici na Neretvi unište Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije.


Bitka na Sutjesci Tjentište Film Sutjeska Sava Kovačević Olga Dedijer Ivan Goran Kovačić Veselin Masleša Sima Milošević Nurija Pozderac