Limfni sistem

Izvor: Wikipedia
Limfni sistem, shematski
Datoteka:DH lymphatic system.jpg
Pogled sprijeda na područje trbuha. Koža je prikazana kao da je prozirna kako bi se vidjeli dijelovi limfnog sustava.


Limfni sistem je sistem izgrađen od tjelesne tekućine limfe, limfnih sudova, limfnih žlijezda i limfnih organa. Limfa se sastoji od tekućine sličnog sastava krvnoj plazmi i od limfocita (grupa leukocita). Nastaje izdvajanjem plazme i dijela leukocita u krvi. Limfa ispunjava sve međućelijske prostore i raznosi hranljive materije i kiseonik od krvnih kapilara do pojedinih ćelija, sakuplja štetne produkte metabolizma i ugljenik (IV) oksid. Limfni sudovi vraćaju limfu u krvotok, a limfa je posrednik između krvi i tkiva. Duž limfnih sudova su smještene limfne žlijezde, koje su uvijek grupisane. Najveći limfni čvorovi su oko lakta, pod pazuhom, u vratu, preponama, tankom crijevu, grudnom košu i ždrijelu (krajnici). Naročito je veliki broj limfnih žlijezda u slijepom crijevu. Limfni organ je i slezina, mada nije povezana sa limfnim sudovima.

Najvažnija uloga limfnih žlijezda je u proizvodnji limfocita, pročišćavanju limfe, sprečavanju širenja zaraze i proizvodnji antitijela.


Morpho didius Male Dos MHNT.jpg Nedovršeni članak Limfni sistem koji govori o biologiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.