Tjemena kost

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vanjska ploština tjemene kosti
Unutarnja ploština tjemene kosti

Tjemena kost (lat. os parietale) je parna plosnata kost krova lubanje koja ima izgled četverokutne ploče.

Strukture[uredi | uredi kod]

Tjemena kost ima četiri ruba, četiri kuta i dvije ploštine.

Vanjska ploština[uredi | uredi kod]

Vanjska ploština tjemene kosti je konveksna, glatka i u blizini središta nalazi se tjemena kvrga (lat. tuber parietale) koja označava mjesto početka okoštavanja kosti. Sredinom vanjske ploštine prolaze dvije koštane pruge, gornja i donja (lat. linea temporalis superior et inferior). Sa donje linije polazi lat. fascia temporalis, a gornja linija označava gornju granicu polazišta sljepoočnog mišića (lat. musculus temporalis).

Unutarnja ploština[uredi | uredi kod]

Unutarnja ploština tjemene kosti je konkavna i na sebi sadrži brazde koje potječu od grana srednje mozgovnične arterije (lat. arteria meningea media). Na unutarnjoj ploštinu uz gornji rub nalazi se plitka udubina koja sa udubinom na tjemenoj kosti suprotne strane čini kanal (lat. suclus sagittalis).

Rubovi[uredi | uredi kod]

Prednji rub (lat. margo frontalis) je duboko nazubljen i spojen sa čeonom kosti i tako čini vjenčani šav (lat. sutura coronalis). Mjesto gdje se vjenčani šav spaja sa strelastim šavom (lat. sutura sagittalis) ima oblik slova T i naziva se bregma.

Stražnji rub (lat. margo occipitalis) spojen je sa zatiljnom kosti i čini polovinu lambdoidnog šava (lat. sutura lambdoidea). Mjesto gdje se lamdoidni šav spaja sa sagitalnim šavom naziva se lambda.

Gornji rub (lat. margo sagittalis) spojen je sa gornjim rubom tjemene kosti suprotne strane te čini strelasti šav.

Donji rub (lat. margo squamosa) spojen je sa:

  • prednji dio donjeg ruba je tanak i izduljen, te je spojen sa velikim krilom klinaste kosti
  • srednji dio donjeg ruba ima oblik luka i spojen je ljuskom sljepoočne kosti
  • stražnji dio donjeg ruba je deblji i spojen je mastoidnim dijelom sljepoočne kosti

Uglovi[uredi | uredi kod]

Čeoni ugao (lat. angulus frontalis) je mjesto gdje se spajaju strelasti i vjenčani šav. Ta točka naziva se bregma. Kod dojenčadi to područje nije do kraja okoštalo, prekriveno je vezivnim tkivom i čini prednju fontnelu (lat. fontanella anterior).

Klinasti ugao (lat. anglus sphenoidalis) smješten je između čeone kosti i velikih krila klinaste kosti.

Zatiljni ugao (lat. angulus occipitalis) je mjesto gdje se susreću strelasti i lambdoidni šav (točka koja se naziva lambda). Kod dojenčadi taj dio je prekriven samo vezivnim tkivom i naziva se stražnja fontanela.

Sisasti ugao (lat. angulus mastoideus) uzglobljen je sa zatiljnom kosti i sa sisastim (mastoidnim) dijelom sljepoočne kosti.

Vidi još[uredi | uredi kod]