Ernst Thälmann – Sohn seiner Klasse

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ernst Thälmann – Sohn seiner Klasse
poster filma ispred željezničkog kolodvora u Leipzigu 1954.
RežijaKurt Maetzig,
Johannes Arpe
ScenarioMichael Tschesno-Hell,
Willi Bredel
Uloge
MuzikaWilhelm Neef
FotografijaKarl Plintzner
MontažaLena Neumann
Datum(i) premijere
12. 3. 1954 (1954-03-12)
Trajanje127 min.
Zemlja DDR
Jeziknjemački
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Ernst Thälmann – Führer seiner Klasse (1955)

Ernst Thälmann – Sohn seiner Klasse (sh. Ernst Thälmann – sin svoje klase) je istočnonjemački biografski film snimljen 1954. godine u režiji Kurta Maetziga i Johannesa Arpea. Protagonist, čiji lik tumači Günther Simon je njemački komunistički vođa Ernst Thälmann. Radnja započinje 1918. godine kada na samom kraju Prvog svjetskog rata Thälmann kao vojnik carske vojske na Zapadnom frontu čuje vijesti o Kielskoj pobuni te napušta položaj, vraća se u domovinu, te se priključuje Spartakističkoj ligi i sudjeluje u burnim događajima tokom prvih godina Weimarske Republike boreći se ne samo sa krvoločnim desničarskim Freikorpsom nego i sa izdajničkim socijaldemokratima koji koriste svaku priliku da izdaju radnike i novoosnovanu Komunističku partiju Njemačke, a što će na kraju kulminirati Hamburškim ustankom 1923. godine kojim završava film.

Sohn siner Klasse je predstavljao jedan od najambicioznijih i najprestižnijih projekata Istočne Njemačke, a tome je dosta pripomoglo i to što je komunistički režim Thälmanna, koga su 1944. godine bile pogubile nacističke vlasti, smatrao svojevrsnim ocem svoje države i oko njega izgradio kult ličnosti. Rad na filmu je započet još 1948. godine, ali su ga dosta usporile nedoumice oko sadržaja - da li da se prikažu samo kasnije Thälmannove godine ili njegova mladost - a kasnije i zamjerke vladajuće Jedinstvene socijalističke partije Njemačke da film koristi "formalistički" pristup umjesto socrealizma. Producenti su na kraju bili prisiljeni ubaciti i scene u kojima se Thälmann u SSSR-u sreće sa tamošnjim komunističkim vođama Lenjinom i Staljinom; dio tih scena je kasnije izbačen nakon što je 1956. godine započeo proces destaljinizacije.

Sohn seiner Klasse je bio jedan od rijetkih filmova koji je simultano imao premijeru i u Istočnoj i u Zapadnoj Njemačkoj. U Istočnoj Njemačkoj je postao jedan od najgledanijih filmova godine. Sljedeće godine je snimljen nastavak pod naslovom Ernst Thälmann – Führer seiner Klasse koji prikazuje Thälmannov život pred kraj weimarskog perioda i zatočeništvo pod nacističkim režimom.

Distribution[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]