Dušan Jeličić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dušan Jeličić
Rođenje12. XI. 1935.
Kneževi Vinogradi (Baranja), Kraljevina Jugoslavija
NacionalnostSrbi
Državljanstvosrpsko
Obrazovanjearhitektonski fakultet
Alma materSveučilište u Zagrebu
Zanimanjearhitekta
Poznat/a pourbanizmu

Prof. dr Dušan Jeličić (Kneževi Vinogradi, Baranja, 12. XI. 1935), arhitekta, bivši pomoćnik ministra za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i građevinarstvo Vlade Republike Srbije i bivši univerzitetski nastavnik – docent na Fakultetu garađevinskih znanosti u Osijeku i vanredni profesor Univerziteta "Braća Karić" u Beogradu.

Školovanje[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu završio je u Belom Manastiru, srednju u Osijeku, a diplomirao je na Arhitektonskom odsjeku Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Zagrebu. Magistrirao je u Centru za multidisciplinarne studije u Beogradu 1983. godine, doktorirao 1989. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a za vanrednog profesora izabran je 1994. godine na Univerzitetu "Braća Karić" u Beogradu.

Kretanje u struci[uredi | uredi kod]

Nakon završetka studija 1962. godine, vraća se u rodni kraj te u Belom Manastiru osniva Zavod za urbanizam i komunalne poslove. Preko tog Zavoda provedena je urbanizacija Belog Manastira i trasirano njegovo prerastanje u grad. Direktor tog zavoda i projektant niza stambenih i javnih objekata bio je do 1977, kada odlazi u Osijek, za tehničkog direktora novoosnovanog Regionalnog zavoda za prostorno planiranje i urbanizam.

Na Fakultetu građevinskih znanosti u Osijeku bio je od 1983. do 1991. godine sveučilišni nastavnik - docent, voditelj Katedre za prostorno planiranje i urbanizam. Bio je i predsjednik Poslovodnog odbora Građevinskog instituta u Osijeku, u sklopu Fakulteta.

Vlada Republike Srbije imenovala ga je 1991. godine za pomoćnika ministra za urbanizam, stanbeno-komunalne delatnosti i građevinarstvo. Tu funkciju vršio je do novembra 1993. godine, kada je izabran za direktora firme "Stan" (kasnije "Galing") u sklopu holding-preduzeća Galenika. Na toj funkciji nalazio se i prilikom izbora u zvanje vanrednog profesora za predmet "Upravljanje zaštitom i unapređenjem životne sredine", sve do odlaska u penziju.

Objavljeni radovi:[uredi | uredi kod]

  • "Značaj i mogućnosti organizacije prostora nove gradske aglomeracije Osijeka" (Zbornik savetovanja građevinski fakulteta Jugoslavije, 1984).
  • "Značenje i uloga šireg prostora Kopačkog rita u zaštiti i unapređenju životne okoline Osijeka" (Zbornik radova IV znanstvenog sabora Slavonije i Baranje, sv. 1, JAZU).
  • "Utjecaj Belja na specifičnosti razvoja naselja u Baranji" (Zbornik radova JAZU "Tri stoleća Belja", str. 380-384, 1986).
  • "Razvoj urbanih funkcija od utjecaja na obim, smjer i tempo urbanizacije životne sredine, sa posebnom primjenom na Osijek" (doktorska disertacija, Ahitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, 1988)

Objavio je na desetine i drugih naučnih i stručnih radova, kao i niz naučno-istraživačkih projekata i studija iz oblasti urbanizma, prostornog planiranja i zaštite čovekove okoline.

Učestvovao je na domaćim i međunarodnom skupovima.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]