Chen Duxiu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Chen.


Chen Duxiu
陳獨秀
1. sekretar Centralnog biroa Komunističke partije Kine
Na položaju
jul 1921 – jul 1922
1. predsjednik Centralnog izvršnog komiteta
Na položaju
jul 1922 – januar 1925
1. generalni sekretasr Centralnog komiteta
Na položaju
januar 1925 – jull 1928
SlijediXiang Zhongfa
Lični detalji
Rođenje(1879-10-08)8. 10. 1879.
Anqing, Anhui, dinastija Qing
Smrt27. 5. 1942. (dob: 62)
Jiangjin, Chongqing, Sečuan, Republika Kina
NacionalnostHan Chinese
Politička strankaKomunistička partija Kine
Alma materUniverzitet Waseda
Chen Duxiu
Tradicionalni kineski 陳獨秀
Pojednostavljeni kineski 陈独秀
kurtoazno ime
kineski 仲甫

Chen Duxiu (tradicionalni kineski: 陳獨秀Wade-Giles: Ch'en Tu-hsiu; 8. oktobar 1879 – 27. maj 1942) bio je kineski filozof i socijalistički političar, poznat kao osniva i prvi generalni sekretar Komunističke partije Kine.

Rođen u relativno imućnoj i uticajnoj porodici činovnika pod vladavinom dinastije Qing, Chen Duxiu je još za vrijeme školovanja stekao averziju prema konfucijanstvu i tradicionalnim vrijednostima. Kao mladić je otišao na školovanje u Japan gdje se upoznao sa socijalizmom i priključio disidentskom pokretu. Podržavao je Xinhai revoluciju i vratio se u sada republikansku Kinu, ali je bio nezadovoljan dometom promjena, te je godine 1919. postao član Pokreta 4. maja.

Chen, koji se počeo zanimati za marksizam je godine 1921. izabran za prvog generalnog sekretara KPK. Blisko je surađivao sa Kominternom, ali i nacionalističkom partijom Koumintang, sa kojom je stvoren savez u borbi protiv konzervativnih gospodara rata i nepopularne beiyanške vlade. Kada je savez raskinut nakon Šangajskog masakra, Chen Duxiu je postao predmetom kritika od strane partijskog članstva te je smijenjen. Sa vremenom se počeo razilaziti sa novim mladim vođom Mao Zedongom, pogotovo po pitanju uloge seljaštva u budućoj revoluciji. Sa vremenom je marginaliziran u Partiji, te je počeo kritizirati sovjetskog vođu Staljina te se približio Trockom. Godine 1932. su ga uhapsile kuomintanške vlasti, ali je 1937. pušten i povukao se iz javnog života. Umro je od srčanog udara.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Stranačke/partijske dužnosti
Prethodi:
nema
vođa Komunističke partije Kine
1921–1927
Slijedi:
Xiang Zhongfa