Coordinates: 54°59′N 49°03′E / 54.983°N 49.050°E / 54.983; 49.050

Bolğar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

54°59′N 49°03′E / 54.983°N 49.050°E / 54.983; 49.050

Povijesni i arheološki kompleks Bolğara
Svjetska baštinaUNESCO
 Rusija


Bolğar na mapi Rusije
Bolğar
Bolğar
Lokacija Bolgara u Rusiji
Registriran:2014. (38. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, vi
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Bolgar (tatarski: Болгар) je od 7.-15. vijeka bio glavni grad Povolške Bugarske, države prethodnice Kazanjskog kanata, koji je u kulturnoj vezi s današnjom ruskom republikom Tatarstan. Današnji se Bolgar nalazi nedaleko od ruševina starog grada, na obalama rijeke Volge, južno od ušća rijeke Kama i 130 km južno od glavnog grada Tatarstana, Kazanja. Broj stanovnika mu je oko 8.000.

Spomenički kompleks od 13. ili 14. vijeka.

Bolgar predstavlja mjesto historijske kulturne razmjene i transformacije Evroazije tokom nekoliko vijekova, što je odigralo ključnu ulogu u formiranju civilizacija, običaja i kulturne tradicije. Kako nudi iznimne dokaze o historijskom kontinuitetu i kulturnoj raznolikosti, Bolgar je 2014. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi.

Historija[uredi | uredi kod]

Hodočašće tatarskih muslimana ispred kompleksa malog minareta

Ime Bulgar/Bolgar izvodi se od Volga, imena kojeg su prihvatili potomci Atilinih Huna nakon što su se povukli prema europskom dalekom istoku.

Grad je bio glavnim gradom Povolške Bugarske koja je postojala između 7. i 15. vijeka. Kasnije, nakon ruskih pritisaka, glavni grad je premješten u Bilar. Nakon što su Bilar razorili Mongoli, postao je glavnim gradom prabugarske kneževine Povolške Bugarske, pod mongolskom vlasti. Njegovi spomenici su simboličan podsjetnik na prihvaćanje islama Povolških Prabugara 922. god. i još uvijek je sveto hodočasničko mjesto za tatarske muslimane. Bolgar je bio i prvi glavni grad Zlatne Horde u 13. vijeku.

U 14. i 15. vijeku, ugrožavao ga je Timur i ruske snage. Na koncu ga je u 15. vijeku razorio Vasilij Moskovski (Bazil Moskovski??). Kao vjersko središte, ostao je sačuvan do 15. vijeka, kad je Kazanjski kanat osvojio ruski car Ivan IV Vasiljevič (Ivan Grozni) i učinio ga dijelom ruske države.

Bolgar je bio središte lokalnog muslimanskog pokreta znanog kao "Mali hadžiluk", popularnog za sovjetskog vremena. Muslimani iz Tatarstana i drugih dijelova SSSR-a nisu mogli sudjelovati u hodočašću u Meku, pa su umjesto toga hodočastili u Bolgar.

Danas je glavni grad Tatarstana Kazanj, ali unatoč tome brojni Tatari smatraju Bolgar svojim starinskim glavnim gradom koji je sačuvao dašak nekadašnjeg tatarskog života iz razdoblja prije mongolske invazije u 13. vijeku.

Povezano[uredi | uredi kod]