Šablon:IČ – Jezik i nacionalizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Naslovnica knjige

Jezik i nacionalizam, znanstvena monografija Snježane Kordić koju je 2010. objavio zagrebački izdavač Durieux u seriji Rotulus Universitas.

Osnovne teze knjige koja obuhvaća 430 stranica su da je jezično čistunstvo oruđe nacionalizma, zatim da poput raznih drugih nacija u svijetu, Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci govore varijantama jednog višenacionalnog policentričnog standardnog jezika, i naposljetku, da proširenu sliku nacionalne povijesti, kulture i identiteta treba osloboditi od mitova.

Metodološki je knjiga koncipirana tako da je uočljiv „impresivan način na koji je svaka suštinska tvrdnja kroz cijelu knjigu podržana nizom citata međunarodnih eksperata iz raznih polja misli i znanosti“ – zaključuje prevoditelj knjige na španjolski Juan Cristóbal Díaz. Autorica tom vrlo zahtjevnom tehnikom pisanja knjige, citiranjem preko pet stotina radova, pokazuje da su iznesene teze široko potvrđene u suvremenom znanstvenom pristupu temi.

Godinama knjiga izaziva veliki interes medija i šire javnosti. Citati iz njezine knjige se izlažu u galerijskim prostorima ne samo u inozemstvu nego i u Hrvatskoj. (Cijeli članak...)

Recentno izabrani: Filenida · Raspjevana revolucija · Edogawa Ranpo