Publicitet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Publicitet
Publicare
Antipušačka demonstracija u Jakarti
Antipušačka demonstracija u Jakarti
Antipušačka demonstracija u Jakarti

Publicitet (od latinskog glagola publicare = učiniti javnim, objaviti[1]) u prvom redu je pažnja koja se nekoj pojavi ili ličnosti pridaje u javnosti.[2]

Publicitet u marketingu je jedan od alata koji se za razliku od propagande ne plaća, ali se njime također može stvoriti (ili zadržati) pozitivna slika o nečem ili nekom, kao i poduzeću, organizaciji i svim drugim stvarima i pojavama.[2] Provodi se putem masovnih medija, knjiga, ali i svim drugim sredstvima i manifestacijama koje okupljaju više ljudi, od konferencija za štampu, političkih demonstracija, predavanja, seminara, sportskih, vjerskih, umjetničkih do medicinsko - zdravstvenih manifestacija.

Pa čak i putem sudova i policije jer je bolje da se čuje da su nekog osudili ili uhapsili, nego da se ništa ne objavi i ništa ne zna. Brojne pop zvijezde služe se tim trikom.

Historija[uredi | uredi kod]

Za publicitet su znali još u Antičkom Rimu, o tom svjedoče artefakti iskopani u Ostiji i Pompejima.[3]

I tokom srednjeg vijeka postajala je neka vrst publiciteta, iako vrlo skučena i skromna, preko glasnika. Njegova važnost počela je rasti nakon pojave štampe krajem 15. vijeka.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. pubblicare (talijanski). Vocabolario on line. Pristupljeno 04. 04. 2017. 
  2. 2,0 2,1 publicitet (hrvatski). Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 04. 04. 2017. 
  3. pubblicità (talijanski). Treccani. Pristupljeno 04. 04. 2017. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]