Zoretići

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zoretići
Zoretići na mapi Hrvatske
Zoretići
Zoretići
Zoretići na karti Hrvatske
Županija Primorsko-goranska županija
Općina/Grad Jelenje
Najbliži (veći) grad Rijeka
Geografske koordinate
 - z. š. 45.397486 N
 - z. d. 14.42409 E

Zoretići su naselje u Hrvatskoj u općini Jelenju. Nalaze se u Primorsko-goranskoj županiji.


Zemljopis[uredi | uredi kod]

Nalazi se na sjevernoj obali rijeke Rječine. Sjeverozapadno su Kukuljani, južno preko rijeke Trnovica, jugoistočno su Milaši, Brnelići, Ratulje, Martinovo Selo, Lubarska, Jelenje i Baštijani. Zapadno preko rijeke su Marčelji, jugozapadno su Ronjgi i Saršoni.

Povijest[uredi | uredi kod]

Početkom 20. stoljeća javile su se zamisli o iskorištavanju vodotoka Rječine radi proizvodnje električne energije. Nacionalno udruženje za razvoj elektrike iz Milana izradilo 1921. je studije i projekte o izgradnji akumulacije Zoretića. Obujam je trebao biti 16,5 mil m3. Akumulacija bi služila vodoopskrbi i za proizvodnju električne energije. Budući da bi taj zahvat značio potapanja pedesetak kuća u Kukuljanima, od ovog se projekta odustalo.[1]

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Poznate osobe[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Žic, Elvis; Palinić, Nana; Čebuhar, Larsen; Kajapi, Ivan: Brana i akumulacija Valići na vodotoku Rječine (sažetak), V. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini posvećena temi Rijeka i industrijsko graditeljsko naslijeđe - baština arhitekture i građevinarstva (održana 25. - 26. svibnja 2012.): Zbornik sažetaka, Palinić, Nana (ur.). - Rijeka : Pro Torpedo , 2012. 48-49.

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kod]