Kukuljani

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kukuljani
Kukuljani na mapi Hrvatske
Kukuljani
Kukuljani
Kukuljani na karti Hrvatske
Županija Primorsko-goranska županija
Općina/Grad Jelenje
Najbliži (veći) grad Rijeka
Geografske koordinate
 - z. š. 45.403331 N
 - z. d. 14.417138 E

Kukuljani su naselje u Hrvatskoj u općini Jelenju. Nalaze se u Primorsko-goranskoj županiji.


Zemljopis[uredi | uredi kod]

Nalazi se u gornjem toku rijeke Rječine, na objema obalama. Jugoistočno su Zoretići, Trnovica, Brnelići, Milaši, Ratulje, Martinovo Selo, Lubarska, Jelenje i Baštijani. Jugozapadno su Marčelji, jugozapadno su Ronjgi i Saršoni.

Povijest[uredi | uredi kod]

Početkom 20. stoljeća javile su se zamisli o iskorištavanju vodotoka Rječine radi proizvodnje električne energije. Bila je zamišljena akumulacija Zoretići, no budući da bi taj zahvat značio potapanja pedesetak kuća u Kukuljanima, odustalo se od te lokacije pa se kao drugo rješenje razmatralo izgraditi akumulaciju Kukuljani koja bi se nalazila nešto uzvodno od zamišljene akumulacije Zoretića, a obujam ove akumulacije bio bi 8,0 mil m3. Projekt nije realiziran.[1]

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Poznate osobe[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Žic, Elvis; Palinić, Nana; Čebuhar, Larsen; Kajapi, Ivan: Brana i akumulacija Valići na vodotoku Rječine (sažetak), V. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini posvećena temi Rijeka i industrijsko graditeljsko naslijeđe - baština arhitekture i građevinarstva (održana 25. - 26. svibnja 2012.): Zbornik sažetaka, Palinić, Nana (ur.). - Rijeka : Pro Torpedo , 2012. 48-49.

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kod]