Zoran Janković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zoran Janković
Zoran Janković

Gradonačelnik Ljubljane
Inkumbent
Mandat
22. listopada 2006.
Prethodnik Danica Simšič

Rođenje 1. siječnja 1953.
Saraoci kod Smedereva, Srbija
Politička stranka nezavisna lista
Zanimanje poduzetnik

Zoran Janković (rođen 1. januara 1953. u Saraorcima kod Smedereva, Srbija) je slovenački ekonomista i političar, koji od 2006. vrši dužnost gradonačelnika Ljubljane.

Rođen je varošici blizu Smedereva, od oca Srbina i majke Slovenke, ali se porodica seli u Ljubljanu gde Zoran završava gimnaziju i ekonomski fakultet. Postao je poznat kada je 1997. postao predsednik uprave slovenačkog poslovnog sistema Merkator. On je zaslužan za prerastanje Merkatora u najveće preduzeće u Sloveniji sa 15000 zaposlenih i razvijenim poslovima u zemljama regiona Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Zbog ostvarenih rezultata dobija prestižno nacionalno priznanje „menadžer godine 2002“. Njegova iznenadna smena sa rukovodećeg položaja se dovodi u vezu sa promenama u političkim sferama i netrpeljivosti nove političke elite.

Posle odlaska sa te funkcije je ostao zapamćen kao uspešan i sposoban čovek što mu je donelo popularnost zahvaljujući kojoj je 22. oktobra 2006. godine ubedljivo, već u prvom krugu, pobedio na izborima za gradonačelnika Ljubljane kao nezavisan kandidat. Janković tvrdi da mu je jedan od uzora Milan Bandić, kontroverzni ali i popularni gradonačelnik Zagreba. Godine 2010. je na izborima uspio osvojiti i drugi mandat.

Pored poslovne karijere je veoma aktivan i na sportskom planu. Od 1984. do 1990. je bio potpredsednik košakaškog kluba Olimpija, između 1992. i 1997. godine predsednik sopstvenog rukometnog kluba Krim Electa, a od 1996. do 2004. godine predsednik rukometnog saveza Slovenije. Za njegovog mandata je Slovenija osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u rukometu 2004. godine.

Pred parlamentarne izbore 2011. osnovao je vlastitu stranku pod nazivom Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija (LZJ - PS), koja je 4. decembra 2011 godine pobedila na izborima sa 29% glasova. Usprkos toga, nije postao novim premijerom, jer je sastavljena nova koalicija na čelu sa desničarskim premijerom Janezom Janšom.