Zočište

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zočište
Osnovni podaci
Država  Srbija
Pokrajina Kosovo i Metohija
Upravni okrug Prizrenski
Opština Orahovac
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 42°22′31″N 20°42′08″E / 42.3753°N 20.7022°E / 42.3753; 20.7022
Nadmorska visina 412 m
Zočište is located in Srbije
Zočište
Zočište
Zočište (Srbije)
Ostali podaci


Koordinate: 42° 22′ 31" SGŠ, 20° 42′ 08" IGD
Zočište (albanski: Zosiste) je naselje u opštini Orahovac na Kosovu i Metohiji, pet kilometara udaljeno od Orahovca. Naziv je dobilo po čudotvornom lekovitom izvoru za koji se smatralo da je „lečilište za oči“ - zočište.

Atar naselja se nalazi na teritoriji katastarske opštine Zočište površine 521 ha. Selo se prvi put pominje 1327. godine, u povelji srpskog kralja Stefana Dečanskog manastiru Hilandaru na Svetoj gori. U istoj darovnici pomenuta je i zočiška crkva Svetih vrača Kuzmana i Damjana, koja je, po narodnom predanju, „trista godina starija od Dečana". Njene freske stilski odgovaraju periodu 13. veka, a sačuvana je i veoma vredna zbirka ikona, knjiga i sveštenih sasuda. Ikonostas i posebno lepo izrađene carske dveri odgovaraju slikarstvu 17. veka. U Zočištu se još nalaze ostaci crkve Vavedenja Svete Prečiste i crkve Svetog Jovana.

Srpsko stanovništvo Zočišta i Manastir Svetih vrača, septembra 1999. godine, doživeli su strašan pogrom albanskih terorista - manastirski kompleks i crkva su razoreni eksplozivom, uništeno je pravoslavno groblje i srpske kuće. Svete mošti Kozme i Damjana su tada prenete u manastir Sopoćani. Danas je manastir obnovljen, crkva sagrađena od starog kamena tako da izgleda isto kao nekad. Zanimljivo je da je u ruševinama u kojima su stradale freske, ikone i crkvene sasude, proneđena čudotvorna ikona Svetih vrača prepolovljena na dva dela, na jednom se nalazio Kozma, na drugom Damjan. Ikona je restaurirana i danas je opet u crkvi.

Demografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Naselje ima albansku etničku većinu. Do 1999. godine u selu je bilo oko 300 Srba.

Broj stanovnika na popisima:

Galerija[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]