Zhejiangopterus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zhejiangopterus
Zhejiangopterus linhaiensis
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Red: Pterosauria
Podred: Pterodactyloidea
Porodica: Azhdarchidae
Rod: Zhejiangopterus
Cai & Feng, 1994

Zhejiangopterus je rod pterosaura aždarkida sa samo jednom poznatom vrstom, koja je nastanjivala Kinu tokom perioda krede.

Rekonstruirani skelet vrste Zhejiangopterus linhaiensis. Mjerilo predstavlja 500 mm

Kineski paleontolozi Cai Zhengquan i Wei Feng tom su rodu dali naziv 1994. godine. Nomenklaturni tip je Zhejiangopterus linhaiensis. Naziv roda odnosi se na Provinciju Zhejiang i sadrži latiniziranu grčku riječ pteron, koja znači "krilo". Naziv vrste odnosi se na grad Linhai.

Mladi radnik u rudniku kečnjaka po imenu Xu Chengfa 1986. je pronašao velik fosil u blizini sela Aolicun. Xu je pismeno obavijestio direktora Prirodoslovnog muzeja Zhejiang u Hangzhouu, Minga Huaa, koji je prema njegovom opisu shvatio da su u pitanju ostaci nepoznatog pterosaura. Poslao je tim opisivača i Wu Weitang da istraže fosil. Oni su osigurali fosil i uputili lokalnu populaciju da obrati pažnju u slučaju novih otkrića. Xu je uspio pronaći još tri primjerka prije nego što je nastradao u nesreći 1988. godine; jedan drugi radnik našao je potpunu lubanju.

Tokom ranih devedesetih u Formaciji Tangshang, u slojevima starosti 81,5 miliona godina (kampan), pronađeno je šest većih fosila. Među njima bio je i holotip, ZMNH M1330, otisak lubanje mlade jedinke. Priključeno mu je nekoliko paratipova: ZMNH M1325, skelet bez lubanje; ZMNH M1328, gotovo potpun skelet; i ZMNH M1329, fragmentaran skelet.

Zhejiangopterus je bio osrednje velik pterosaur. Raspon krila isprva je procijenjen na 5 metara. Naknadne procjene smanjile su ga na oko 3,5 metra.[1] Lubanja mu je bila duga, niska, savršeno zasvođena u obliku luka i nije posjedovala krestu, kao što je slučaj kod srodnih vrsta. Nosni otvor i veliki otvor koji je obično prisutan između nosnih i očnih otvora kod arhosaura spojili su se kod vrsta poput ove u svrhu stvaranja jednog velikog ovalnog otvora koji je zauzimao gotovo polovinu dužine lubanje. Kljun je bio dug, tanak, sa oštrim vrhom i nije sadržavao zube. Vratni pršljenovi bili su izduženi. Prvih šest leđnih pršljenova sraslo je u notarium. Očuvano je nekoliko parova stomačnih rebara. Natkoljenica mu je bila upola manja od nadlaktice, snažna i tanka. Krila su mu bila kratka, ali krupna.[2]

Prvi opisivači klasificirali su Zhejiangopterusa kao pripadnika Nyctosauridae, zato što je, od dva pterosaura za koje su imali dobre opise, Pteranodona i Nyctosaurusa, on najviše sličio ovom drugom. Žalili su se na nedostatak podataka o Quetzalcoatlusu. David Unwin je 1997. ustanovio da je Zhejiangopterus bio u bližem srodstvu sa tom divovskom američkom formom i stoga pripadao porodici Azhdarchidae. Ni jedan drugi aždarkid nije poznat iz tako potpunog materijala kao Zhejiangopterus.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Unwin, D. & Lü J. (1997), "On Zhejiangopterus and the relationships of Pterodactyloid Pterosaurs", Historical Biology, 12, p. 200
  2. Cai, Z., and Wei, F. (1994). "On a new pterosaur (Zhejiangopterus linhaiensis gen. et sp. nov.) from Upper Cretaceous in Linhai, Zhejiang, China." Vertebrata Palasiatica, 32: 181-194.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]