Zastava M84

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zastava M84
Deo
Zastava M84.jpg
Mitraljez M84 sa optičkim nišanom.
Vrsta: Mitraljez
Poreklo:  SFRJ
Upotreba
Upotreba u:  Srbija
 Crna Gora
 Makedonija
Bojno delovanje: Ratovi tokom raspada SFRJ
Sukobi u Republici Makedoniji (2001)
Proizvodnja
Proizvođač: Zastava Oružje
Varijante: puškomitraljez (sa nožicama)
mitraljez (na postolju)
Specifikacije
Težina: puškomitraljez 10 kg
mitraljez 15 kg
Dužina: 1175 mm
Dužina cijevi: 658 mm
Kalibar: 7.62 x 54 mm
Vrsta operacije: gas
Način dejstva: automatski, poluautomatski
Brzina paljbe: 250 met/min
Brzina zrna: 825 m/s
Maks. ef. domet: 600 m do 1000 m
Odvojivi magacin: redenik od 50 kom, sa nastavljanjem redenika do 250 kom.
Nišan: mehanički, optički

Zastava M84 je mitraljez razvijen u fabrici „Zastava Oružje“ iz Kragujevca. Osnova za projekat je bio ruski mitraljez PKM razvijen u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Osnovna namena ovog mitraljeza je dejstvo po ljudstvu, tehnici, lako i neoklopljenim vozilima a u nekim situacijama može se koristiti i za dejstvo po niskoletećim vazdušnim ciljevima kao što su helikopteri. Teoretski može da dejstvuje brzinom ispaljivanja od skoro 700 metaka u minuti, mada se u praksi dostiže 250 do 300. Predstavlja standardni mitraljez Vojske Srbije.

Razvoj[uredi - уреди | uredi izvor]

Mitraljez M84 je razvijan tokom Hladnog rata kao standardizovana zamena starijih sistema u tadašnjoj JNA, na osnovu ruskog mitraljeza PKM. U odnosu na PKM poseduje neznatne izmene kao što je drugačiji oblik kundaka. Izrađen je na principu Kalašnjikova, uz korišćenje pozajmice barutnih gasova. Od Kalašnjikova se razlikuje pozicijom mehanizma pozajmice barutnih gasova koji se nalazi ispod cevi što olakšava zamenu cevi u slučaju potrebe.

Varijante i konstrukcija[uredi - уреди | uredi izvor]

Mitraljez je razvijen u dve osnovne varijante: puškomitraljez (sa nožicama) i mitraljez (sa postoljem koje je trokrako). Takođe je razvijena i verzija na istoj osnovi koja se koristi kao spregnuti mitraljez kod tenkova M-84 sa oznakom M86.

U pešadijskim vodovima se koristi verzija puškomitraljeza dok se verzija mitraljeza sa tronošcem koristi kao vatreno ojačanje voda. Uz mitraljez postoje i tri verzije nišana:

  • pasivni PN 5X80 nišan (sličan PKM mitraljezu i celoj porodici Kalašnjikov)
  • optički ON M80 (za nišanjenje na većim daljinama sa uvećanjem do tri puta)
  • noćni (za dejstvo u noćnim uslovima ili uslovima smanjene vidljivosti)

Takođe ovaj mitraljez ima nekoliko vrsta hranilaca magacina, redenike od 50, 100, 250, 350 metaka i dalje. U osnovi se koristi redenik sa 50 metaka koji se može nadovezati na drugi redenik te napraviti redenike kapaciteta 250 metaka. Redenici se mogu složiti u municijskim kutijama kapaciteta 100 i 250 metaka koje olakšavaju kretanje, transport i korišćenje municije. Kutija manjeg kapaciteta (100 metaka) može se postaviti sa donje strane mitraljeza i olakšati kretanje tokom dejstva. Kutije su izrađene od presovanog lima. Poslugu čine tri člana: nišandžija, njegov pomoćnik i donosilac municije.

Borbena upotreba[uredi - уреди | uredi izvor]

Tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji mitraljez M84 su koristile sve sukobljene strane. Postao je izuzetno popularan pružavši sigurnost, preciznost i pouzdanost svojim korisnicima. Tokom rata na Kosovu 1999. godine, koristile su ga masovno jedinice Vojske Jugoslavije i posebne jedinice policije. Nakon toga je korišćen tokom sukoba na jugu Srbije kao i tokom rata u Makedoniji. Na mnogim slikama sukoba se mogu videti pripadnici sukobljenih strana sa verzijom puškomitraljeza M84. Svoju pouzdanost M84 je naročito iskazao tokom dejstava u graničnom pojasu prema Republici Albaniji 1998.-1999. godine. U teškim meteorološkim i terenskim uslovima M84 je zajedno sa puškomitraljezom M72 predstavljao najjaču pešadijsku vatrenu podršku Vojske Jugoslavije na tom prostoru.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]