Zastava M70A

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zastava M70A
Deo
М70аПиштољ.jpg
Zastava M70A.
Vrsta: Pištolj
Poreklo: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija SFRJ
Upotreba
Upotreba u: Zemlje sa prostora bivše Jugoslavije, privatne firme za bezbednost, civilna lica.
Bojno delovanje: Ratovi tokom raspada SFRJ
Proizvodnja
Proizvođač: Zastava Oružje
Varijante: M70A
Specifikacije
Težina: 0,85 kg
Dužina: 200 mm
Dužina cijevi: 116 mm
Kalibar: 9 mm
Vrsta operacije: gas
Način dejstva: poluautomatski
Brzina paljbe: met/min
Brzina zrna: 370 m/s
Maks. ef. domet: m
Odvojivi magacin: 9 kom.
Nišan: mehanički

Zastava M70A je poluautomatski pištolj izrađen od strane Zastava Oružja. Naslednik je pištolja M57 koji je nastao po uzoru na sovjetski pištolj TT. U odnosu na M57 i TT noviji M70A se razlikuje u mnogim poboljšanjima i promenjenom kalibru (9mm PARA u odnosu na raniji 7.62mm). Široko je rasprostranjen u civilnom vlasništvu a u vojsci se polako potiskuje novijim modelima. U žargonu je poznat i kao „duga devetka“.

Razvoj[uredi - уреди | uredi izvor]

U godinama po okončanju Drugog svetskog rata organima bezbednosti u SFRJ je trebao jak pištolj, po ugledu na dokazani sovjetski TT. Crvena Zastava je razvila pištolj M57 u kalibru 7.62mm koji je odmah prihvaćen od strane policije i JNA kao standardni pištolj. Kasnije je razvijena i verzija M70A koja se, osim po kalibru, razlikovala i po kočnici kao i po obradi navlake. Verzija M70A je izrađena i za civilno tržište. Prva varijanta M57 nije imala klasičnu kočnicu kakvu ima M70A. Pištolj je jednostruke akcije, radi na principu kratkog trzaja cevi, a bravljenje se ostvaruje padom, odnosno podizanjem cevi u vertikalnoj ravni. Za razliku od modela M57 noviji M70A ima šest žljebova cevi (u odnosu na ranija 4).

Upotreba[uredi - уреди | uredi izvor]

Pištolj M70A kao i M57 se koriste kao lično naoružanje u vojsci i policiji. Iako noviji modeli pištolja potiskuju ove modele oni i dalje ostaju kao lično naoružanje oficira i pripadnika policije. Korišćeni su u ratovima tokom raspada SFRJ kao i u novijim konfliktima. Osim u vojnim i policijskim pištolj se nalazi i u civilnim posedima. Zbog izuzetne jačine zrna pištolj koriste pripadnici organizovanog kriminala. Neki modeli su i ručno prepravljeni sa ciljem brže i preciznije paljbe sa manjim trzajem ugradnjom kompenzatora. Model M70A se nalazi i u privatnom vlasništvu kolekcionara u SAD.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]