HS2000

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
HS2000/Springfield Armory XD
SAXD .45 compact.png
Vrsta poluautomatski pištolj
Država porijekla  Hrvatska
Historija uporabe
U službi 1999. - sada
Korišten od Vidi korisnici
Historija proizvodnje
Projektant Marko Vuković
Proizvođač HS Produkt
Karakteristike
Dužina 180 mm
Masa 693 g (bez spremnika)
Širina 30 mm
Visina 143 mm
Kalibar 9×19mm Parabellum

.45 ACP
• .40 S&W
• .357 SIG
• .45 GAP

Dužina cijevi 102 mm
Broj žljebova 6
Kapacitet spremnika 10, 13, 16 metaka (XD), 13, 16, 19 metaka (XDM)

Pištolj HS 2000 (Hrvatski samokres 2000), poluatomatski pištolj koji se prodaje pod tim nazivom na domaćem tržištu i tržištima izvan SAD-a, dok se na američkom tržištu prodaje pod imenom Springfield Armory XD ("X-treme Duty"). Trenutačno se proizvodi više od 40 modela pištolja, od čega su tri modela osnovna, u tri kalibra. Svaki od njih se može naći u kratkoj, standardnoj ili dugoj verziji, s polimernim rukohvatom u nekoliko boja.

Povijest i opis pištolja[uredi - уреди | uredi kôd]

Godine 2000. u karlovačkoj tvrtki HS Produkt su u suradnji s institutima u Hrvatskoj i Fakultetom strojarstva i brodogradnje i savjetima iz MORHa uspjeli proizvesti novi pištolj, koji je svojim konstrukcijskim rješenjima, malom težinom i velikom pouzdanošću pri rukovanju dobio priznanja vojske i policije. Svi dijelovi hrvatskog samokresa, osim njemačke cijevi se proizvode u Hrvatskoj.

Prvi ugovor je HS Produkt sklopio s američkom tvrtkom Intrac Arms Int. S obzirom da je HS 2000 od početka slovio kao izuzetno kvalitetan pištolj, koji podjednako odgovara i dešnjacima i ljevacima, nakon godinu dana ispitivanja HS Produkt je potpisao ugovor s jednom od najpoznatijih tvrtki za proizvodnju kratkog i dugog pješačkog naoružanja Springfield Armory. Od tada se na američkom tržištu pojavljuje pod nazivom SA-XD, gdje kratica XD označava da se radi o pištolju za službene svrhe, koji može izdržati najekstremnije uvjete. Svoju kvalitetu potvrdio je i dobivanjem titule pištolja 2002. godine koja je dodijeljena po izboru specijaliziranih časopisa za oružje poput Handgunnera, Guns Magazinea, Guns & Ammo i proglašavanje najboljim pištoljem 2003. i 2006. g. od NRA (National Rifle Association).

Korisnici[uredi - уреди | uredi kôd]

 Hrvatska: Oružane snage Republike Hrvatske i MUP
 Irak: 10 000 pištolja za iračku policiju
 Sjedinjene Američke Države: Izdano i odobreno nekoliko policijskim odjelima

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]