Zakavkaska Socijalistička Federativna Sovjetska Republika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zakavkaska Socijalistička Federativna Sovjetska Republika
Закавказская Социалистическая Федеративная Советская Республика
  
 
  
 
  
1921. – 1936.   
 
  
 
  
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija Zakavkaske Socijalističke Federativne Sovjetske Republike
Lokacija Zakavkaske Socijalističke Federativne Sovjetske Republike
Karta Zakavkaske SFSR
Glavni grad Tbilisi
Jezik/ci gruzijski, azerski, armenski,ruski
Vlada Republika
Historija
 - osnivanje 12. mart 1922.
 - rasformiranje 5. decembar 1936.
Površina
 - 1922. 186.100 km² (71.854 mi² )
Stanovništvo
 - 1922. (procjena) 5.861.600 
     Gustoća 31,5 /km²  (81,6 /mi² )
Valuta zakavkaska rublja
Vremenska zona UTC+4

Zakavkaska Socijalistička Federativna Sovjetska Republika (ruski: Закавказская Советская Федеративная Социалистическая Республика, akronim: ZSFSR) bila je jedna od kratkotrajnih republika Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika koja je egzistirala od 1922. do 1936.

Ona je bila sastavljena od tri sovjetske republike, Gruzije, Armenije i Azerbejdžana. Ova federacija je u Sovjetskim Savezu bila poznata kao Zakavkaska Republika (ruski: Закавказская Республика). Glavni grad republike je bio Tbilisi.

Ta republika ima svoje korjene u revolucionarnim događajima kad se raspadalo Rusko Carstvo nakon Februarske revolucije 1917, tada su se bivše carske gubernije u Zakavkazju otcjepile i osnovale Zakavkasku Demokratsku Federativnu Republiku. Sukobljeni nacionalni interesi i rat sa Osmanskim Carstvom doveli su do raspada te federacije pola godine kasnije, u aprilu 1918.

U sledećim godina, sve tri konstituitivne republike te bivše federacije, osnovale su vlastite države i međusobno zaratile, uz građanski rat u vlastitim državama, u koji je bila uključena i Crvena armija, koja je nakraju pobijedila, pa su one postale sovjetske republike. U martu 1922, taj teritorij je ponovno ujedinjen kao Federacija sovjetskih republika. Nakon osnivanja Sovjetskog Saveza reorganizirana je u jednu republiku decembra te godine.

Zakavkaska SFSR rasformirana je 1936, a njene konstitutivne jedinice postale su; Gruzijska SSR, Armenska SSR i Azerbejdžanska SSR.