Xbox 360

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Xbox 360
Xbox 360 konzola, kontroler i daljinski
Xbox 360 konzola, kontroler i daljinski
Proizvođač {{{proizvođač}}}
Generacija Sedma
Prvo dostupan SAD
Mediji CD, DVD i HD DVD
Upravljač 
Online service Xbox Live!
Prodanih primjeraka 20 milijuna
Najprodavanija igra Halo 3 8,1 milijuna

Xbox 360 je Microsoftova Igraća konzola prošle generacije. Xbox, jača od prethodne inačice gotovo 10 puta. X360 (kako glasi skraćeni i češće upotrebljavani naziv konzole) se započeo prodavati u SAD-u 22. studenog 2005, a uskoro nakon toga je stigao u Evropu, no ne i Hrvatsku gdje se ne prodaje službeno te je dostupna jedino putem privatnih uvoznika, a ne Microsofta. Ukupno je prodano oko 20 milijuna primjeraka diljem svijeta od izlaska 2005. godine.

Hardverske specifikacije

[uredi | uredi kod]
 • IBM PowerPC CPU (kodno ime Xenon) sa 3 simetrične jezgre, pri taktu od 3.2 GHz, te sa 1 MB L2 keša
 • ATi grafički čip (kodno ime Xenos), sa radnim taktom od 500MHz, te 10MB s ugrađenim DRAM-om
 • 20GB Hard Disk (može se skinuti)
 • 512MB GDDR3 RAM memorije na 700MHz
 • 12x DVD ROM
 • 3x USB 2.0 ports
 • 1x HDMI sučelje
 • Wireless podrška, no nije ugrađen
 • Sve igre podržane u 16:9 formatu, te rezoluciji 720p, 1080i i 1080p, sa anti-aliasingom
 • 22.4 GB/s memory interface bus bandwidth
 • 256 GB/s memorijske propusnosti prema ugrađenom DRAM-u
 • 21.6 GB/s front-side bus
 • 500 million triangles per second
 • 6 gigasamples per second fill rate using 4x MSAA

Hardver X360 konzole je zaokret u skroz drugom smjeru u odnosu na stariju generaciju. Intelov x86 Celeron-M je naslijedio IBM-ov PowerPC CPU sa tri identične jezgre opće namjene gdje svaka kuca na 3.2 GHz. Promijena korištene arhitekture se pripisuje ograničenom vremenu razvoja prvog Xboxa, zbog čega je korištena klasična x86 PC arhitektura. Grafički čip je za razliku od prethodne generacije napravio ATi (a ne nVidia, koja radi RSX za PlayStation 3) i specifičan je po tome što je prvi čip koji je uveo objedinjene pixel i vertex shadere. Na samom čipu se nalazi 10 MiB video memorije koja zbog velike propusnosti omogućava 4x Antialiasing i Z-buffer proračune bez pada brzine izvođenja grafičkih operacija. X360 ima 512 MiB dijeljene sistemske memorije između grafičkog čipa i procesora što u budućnosti može biti usko grlo sustava kako igre postaju veće i kompliciranije. Microsoft proizvodi konzolu od dijelova ostalih proizvođača, ali većina hardvera je u vlasništvu Microsofta (za razliku od prethodne generacije) što im omogućava bolju kontrolu troškova proizvodnje i mogućnost unaprjeđenja konzole u budućnosti.

Inačice

[uredi | uredi kod]

Trenutno su dostupne tri različite prodajne konzole Xboxa 360: Arcade, Premium i Elite. Sve tri verzije imaju jednak hardver te se razlikuju tek u dodacima koji se prodaju uz njih ili manjim hardverskim promijenama koje su evolucijskog tipa te će vjerojatno tokom vremena sve tri biti jednake.

Arcade

[uredi | uredi kod]

Predstavljen u listopadu 2008., Arcade zamjenjuje prijašnji Core model. Dolazi sa 256 MB memorijskom karticom, jednim bežičnim kontrolerom, kompozitnim AV kabelom i kompilacijskim diskom sa 5 Live! Arcade igrama. Namijenjen je tzv. casual igračima, no mnogi su ga kupili zbog niske cijene od 279$, zbog čega se nalazi u istoj cijenovnoj klasi kao konkurentni Nintendov Wii. Njegova glavna kritika je nedostatak tvrdog diska (koji se može dodatno kupiti) koji će u budućnosti biti potreban za sve više igara.

Elite

[uredi | uredi kod]

Elite je najskuplja i opremom najbogatija verzija Xboxa 360. Dolazi u crnoj boji, kao i priloženi bežični kontroler, a od opreme ima HDMI kabel, ethernet kabel, 120 GB tvrdi disk i headset. Košta 449$ i koristi Falcon ploču.

Hardverski problemi

[uredi | uredi kod]

Zbog većeg broja razloga, Xbox 360 je pretrpio nekoliko hardverskih problema koji se rješavaju manjim hardverskim revizijama koje zamjenjuju starije konzole, bilo putem prodaje ili zamjene pokvarenih konzola novima. Najpoznatija takva promijena je bila prelazak na Falcon matične ploče, koje su mnogo pouzdanije i tiše. Sve Arcade konzole imaju tu ploču ugrađenu, no na tržištu još postoji priličan broj Premium i Elite konzola sa starim pločama, iako sve nove konzole koriste Falcon ploču.

 • Jedan od velikih problema konzole je buka pri paljenju kao i bučan čitač diskova. Prve verzije konzola zbog prilično novog hardvera i ubrzane pojave na tržištu su bile nestabilne, jako su se grijale i često kvarile.
 • X360 nema ugrađeno napajanje kao prethodnik ili Sonyjeve konkurentne konzole, nego vanjski adapter koji je stvorio dodatne probleme brojnim korisnicima jer se puno grije, pa ga je trebalo stavljati na dobro prozračena mjesta.
 • Jesenska softverska nadogradnja (koja je donijela podršku za 1080p i HD DVD pogon) je brojnim vlasnicima uništila konzolu što je izazvalo burne reakcije medija i vlasnika konzola.

Službena izjava Microsofta je da samo 3-5% proizvedenih konzola pate od gore navedenih problema. Iako je danas većina problema riješena, korisnici se često bune na lošu sistemsku podršku i buku DVD pogona, kao i na grijanje konzole. Najčešća manifestacija sistemskih problema je RROD (Red Ring Of Death, eng. crveni krug smrti), indikator općenite sistemske greške koji se prikazuje kroz četiri LE diode na prednjem dijelu konzole, u crvenoj boji.

Softverske specifikacije

[uredi | uredi kod]

Sučelje za upravljanje konzolom se, kao i u prethodnoj verziji, zove Xbox Dashboard i on je ujedno i temeljni operativni sustav na konzoli. Iz njega se pristupa svim mogućnostima konzole kao i Xbox Live-u. Dashboard se automatski ažurira najnovijim inačicama preko Xbox Live usluge i uvijek donosi nove mogućnosti i popravke starijih propusta i bugova. Tako je npr. omogućena podrška za HD rezoluciju 1080p i HD DVD optički pogon. Xbox 360 može pokretati i igre za stariji Xbox,ali zbog drugačije arhitekture procesora i grafičkog čipa na novijoj konzoli, igre za stariju konzolu se moraju emulirati. Jedini problem kod ovakvog rješenja je što se konzola za vrijeme emulacije znatno više grije, čime je smanjena stabilnost u radu. Popis podržanih Xbox igara je dostupan na službenoj stranici i raste iz dana u dan. Također, sve igre koje su podržavale Xbox Live na prijašnjoj konzoli, podržavaju ga i na novoj.

U ljetu 2008. najavljena je nova verija softvera koja će zamijeniti trenutni Dashboard i njegov izgled sa pristupačnijim i jednostavnijim Twist UI-em. Nadogradnja je očekivana za jesen 2008. i osim novog izgleda trebala bi donijeti funkcionalnost prebacivanja igara na konzolin tvrdi disk (da bi se manje koristio DVD pogon), zajedno sa avatarima igrača i drugim interaktivnim uslugama.

Multimedija i igre

[uredi | uredi kod]
Xbox 360 HD DVD optički pogon

X360 donosi podršku za DVD filmove kao i prethodna mu verzija, a s tvrdim diskom otvaraju se mnoge nove mogućnosti kao skidanje demo igara ili foršpane za najnovije igre i filmove. Sve igre za Xbox 360 konzolu moraju obavezno biti u visokoj definiciji i podržavati rezoluciju od minimalno 720p. Trenutačno je za konzolu dostupno gotovo 1000 igara, od kojih je najpoznatija i najuspješnija Halo 3 koja je prodana u više od 8 milijuna primjeraka. Sve igre dolaze na dvoslojnim DVD diskovima. Nakon što je HD-DVD izgubio bitku za prevladavajući medij visoke rezolucije od Blu ray konzorcija, dodatni HD-DVD pogon više se ne proizvodi, a prodaje se tek u rijetkim dućanima po cijeni od 99$. Ostali popularni dodaci su bežični headset i Xbox Live! Vision kamera.

Xbox 360 također ima mogućnost spajanja na lokalnu mrežu ili izravno u računalo i sa njega preuzimati fotografije, glazbu i video sadržaj te ga streamati. Podržano je mnogo glazbenih i video formata, čak i DivX i XviD, među ostalima.

Xbox Live

[uredi | uredi kod]

Općenito

[uredi | uredi kod]

Xbox Live! je Microsoftova vlastita internet usluga trenutačno dostupna samo za Xbox i Xbox 360 i u ograničenom obliku za PC korisnike. Sastoji se od Xbox Live! Arcade, Xbox Live! Marketplace i Xbox Live! Video Marketplace. Xbox Live! Arcade je posebna usluga preko kojeg se mogu kupiti i igrati klasične igre (platformske, kartaške, logičke, itd.) kao i najnovije inačice starijih jako popularnih igara. Xbox Live! Marketplace je usluga preko koje se mogu kupiti grafičke teme za Dashboard, slike za korisničku karticu (Gamercard) i dodatni sadržaj za igre, poput pjesama, nivoa ili predmeta u samim igrama. Xbox Live! Video Marketplace je najnovija u nizu usluga i dostupna je samo u SAD-u, a služi za kupovinu najnovijih filmova i serija u običnoj (DVD) kvaliteti i u visokoj definiciji.

Postoje dva načina pretplate na Xbox Live: Gold pretplata sa cijenom (u SAD-u) od 49.99$ i besplatna Silver pretplata. Usluge su identične, osim što Silver pretplata ne omogućava igranje multiplayer igara. Sve novčane transakcije putem Xbox Live! servisa se plaćaju sa Microsoft Pointsima (bodovima) koji se mogu kupiti u apoenima od 700, 1400, 1500, 1600, 2100, 2800, 3500, 4000 i 4200 bodova

Dostupnost

[uredi | uredi kod]

Dostupna je u brojnim zemljama svijeta dok, nažalost, u Hrvatskoj nije. Iako se vlasnik konzole u Hrvatskoj može registrirati na Xbox Live, ne može izabrati Hrvatsku kao mjesto stanovanja nego neku drugu europsku državu. Microsoft je nedavno izjavio da će ukidati sve korisničke račune za ovu uslugu čija IP adresa ne odgovara registriranom mjestu stanovanja, jer ti korisnici krše autorska prava kao npr. za pristup audio i video sadržaju koji još nije dostupan preko ovlaštenih distributera u vlastitoj zemlji, iako još niti jedan takav slučaj u Hrvatskoj nije prijavljen. Jedan od glavnih razloga nedostupnosti u Hrvatskoj smatra se visoka stopa piratstva.

Dodaci

[uredi | uredi kod]

Korisnici imaju mogućnost kupiti velik broj dodataka za Xbox 360, koji variraju od službenih tvrdih diskova, kamera, headseta, kontrolera i punjača, do neslužbenih daljinskih upravljača, različitih adaptera i kontrolera poput popularnih glazbenih instrumenata korištenih u igrama Guitar Hero i Rock Band.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]