Hardver

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Geforce 8800GTS grafička kartica, trenutno jedna od najjačih na svijetu

'Hardver ili računarski HARDVER (engl. hardware; computer hardware) je fizički, opipljivi deo računara. Hardver se mnogo ređe menja nego softver. Zbog toga su i takvi nazivi jer na englenskom soft znači meko, dok hard znači tvrdo. Mogućnosti računara u najvišoj meri zavise od hardvera i njegovog kvaliteta.

Hardverska, računarska arhitektura koja se koristi u kućnim računarima se naziva Von-Neumann Arhitektura. Također, postoje i druge arhitekture, ali se mnogo rijeđe koriste.

Osnovni delovi računara[uredi - уреди | uredi izvor]

Konan periferija[uredi - уреди | uredi izvor]
Uređaji za pohranjivanje podataka[uredi - уреди | uredi izvor]

Mogućnosti i brzina[uredi - уреди | uredi izvor]

Hard disk, fizički dio računara koji pamti podatke i nakon gašenja računara, skoro bi bilo nemoguće pokrenuti računar bez njega, jer na njemu se obično nalazi neki operativni sistem

Iako svi nabrojani delovi nisu nužni za rad računara, bez većine bi rad na računaru bio značajno otežan. Najočitiji je primjer mogućnost računara da radi bez računarskog miša, koji je nezamjenljiv u današnjem grafičkom softveru i operativnim sistemima.

Najbitniji dijelovi u računaru od kojih zavisi brzina i performanse istog su brzina procesora (CPU), količina, tip i brzina RAM-a, vrsta čipseta, brzina FSB-a, brzina hard diska i GPU grafičke karte. Snaga grafičkog čipa je bitna samo za aplikacije gdje je potrebno prilično brzo iscrtavanje slika kao kod 3D računarskih igara, CAD softvera i tako dalje. Također je bitna softverska podrška, odnosno drajveri. Bez njih mali broj hardvera funkcioniše svom snagom (CPU je izuzetak), i nezamislivo je imati brz računar bez odgovarajućih drajvera, posebno ako se radi o matičnoj ploči i grafičkoj karti.

Također pogledajte[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]