Windows 95

Izvor: Wikipedia
Windows 95
kodno ime:Chicago
Windows 95 logo.svg
Windows 95.png
Windows 95 - tipična radna površina
Web stranice: Windows 95 web
Tvrtka/
razvijatelj:
Microsoft
Porodica OS-eva: Windows 9x
Posljednja stabilna verzija: OEM 2.5 / 26. studenog 1997.
Tip jezgre: Monolitna
Pretpostavljeno korisničko sučelje: Grafičko korisničko sučelje
Licenca: Microsoft Eula
Radno stanje: Ne razvija se

Windows 95 je operativni sistem u obliku grafičkog sučelja orijentiran prema komercijalnim korisnicima. U distribuciju ga je pustio Microsoft 24.8. 1995. te je predstavljao značajan napredak u odnosu na prethodne proizvode iz porodice Windowsa. Za vrijeme razvoja je bio poznat pod internom šifrom Chicago.

Windows 95 je zamišljen u namjeri integriranja Microsoftovih prethodno odvojenih proizvoda za MS-DOS i Windows. Predstavljao je značajno poboljšanje u odnosu na popularni Windows 3.1, najvidljivije u odnosu na grafičko korisničko sučelje (GUI) čiji je osnovni format i struktura još uvijek korišten u kasnijim verzijama kao što je Windows Vista. Postojale su i druge značajne izmjene, uključujući podršku za duge nazive datoteka i aplikacije s preventivni multitasked protected-modom od 32-bita. Dok su ranije verzije Windowsa were bile opcijska "operativna okružja" za koja je nužan bio operativni sistem MS-DOS (najčeščće dostupan zasebno), Windows 95 je bio konsolidirani operativni sistem, što je predstavljalo značajnu izmjenu u marketingu.

Windows 95 je slijedio Windows for Workgroups 3.11 sa svojim nedostatkom podrške za starije, 16-bitne x86 procesore, te je zahtijevao Intel 80386 (ili kompatibilne) procesore koji rade u protected modu.

Vanjski linkovi[uredi - уреди]