Windows 95

Izvor: Wikipedia

Windows 95 je operativni sistem u obliku grafičkog sučelja orijentiran prema komercijalnim korisnicima. U distribuciju ga je pustio Microsoft 24.8. 1995. te je predstavljao značajan napredak u odnosu na prethodne proizvode iz porodice Windowsa. Za vrijeme razvoja je bio poznat pod internom šifrom Chicago.

Windows 95 je zamišljen u namjeri integriranja Microsoftovih prethodno odvojenih proizvoda za MS-DOS i Windows. Predstavljao je značajno poboljšanje u odnosu na popularni Windows 3.1, najvidljivije u odnosu na grafičko korisničko sučelje (GUI) čiji je osnovni format i struktura još uvijek korišten u kasnijim verzijama kao što je Windows Vista. Postojale su i druge značajne izmjene, uključujući podršku za duge nazive datoteka i aplikacije s preventivni multitasked protected-modom od 32-bita. Dok su ranije verzije Windowsa were bile opcijska "operativna okružja" za koja je nužan bio operativni sistem MS-DOS (najčeščće dostupan zasebno), Windows 95 je bio konsolidirani operativni sistem, što je predstavljalo značajnu izmjenu u marketingu.

Windows 95 je slijedio Windows for Workgroups 3.11 sa svojim nedostatkom podrške za starije, 16-bitne x86 procesore, te je zahtijevao Intel 80386 (ili kompatibilne) procesore koji rade u protected modu.

Vanjski linkovi[uredi - уреди]


Wiki Nedovršeni članak Windows 95 je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.