William Howe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
William Howe
William Howe, 5. vikont Howe
William Howe, 5. vikont Howe
William Howe, 5. vikont Howe
Biografski podatci
Datum rođenja 10. kolovoza 1729.
Mjesto rođenja Plymouth, Engleska
Datum smrti 12. rujna 1814.
Mjesto smrti Twickenham, Engleska
Vojna karijera
Godine u službi 1746. - 1803.
Čin General
Ratovi Rat za austrijsko nasljeđe
Sedmogodišnji rat
Američki rat za neovisnost
Francuski revolucionarni ratovi
Vojska Britanska vojska

Sir William Howe, 5. vikont Howe (10. kolovoza 1729. - Plymouth, 12. rujna 1814.) bio je engleski zapovjednik u Američkom ratu za neovisnost. Imenovan je vitezom nakon njegovih uspjeha u 1775. godine.

General Howe je poznat po neuspješnom napadu na Boston, i uspješno zauzimanje New Yorka i Philadelphije (zbog koje nije uspio stići u Saratogu pripomoći britanskim snagama).

William se rodio u Engleskoj kao treći sin Emmanuela Howea i Marie Sophije. Maria Sophia je bila kćer polusestre tadašnjeg kralja Engleske Georga I. Veze s kraljem su pripomogli u karijeri svih troje braće Howe, ali su i oni sami bili sposobni činovnici. Williamov najstariji brat je bio general George Howe koji je poginio u bitci kod Ticonderoge, a drugi brat je pak bio Admiral Richard Howe koji mu se pridružio u Američkom ratu za neovisnost.

Mladi dani[uredi | uredi kod]

Smrt generala Jamesa Wolfa u bitci Plains of Abraham

William je ušao u vojsku kad je imao sedamnaest godina kupujući čin vojvode. Sljedeće godine borio se kao poručnik u Flandriji, zatim se pridružio 20. pješačkoj i postao prijatelj Jamesa Wolfa.

Tijekom sedmogodišnjeg rata služba ga je "odvukla" u Ameriku. Njegova uloga u borbama nije mu baš dizala reputaciju. William je zapovijedao Britancima u uspiješnoj opsadi Louisbourga. Tom uspiješno provedenom operacijom je zaradio poštovanje njegovog zapovjednika i dizanje reputacije.

Howe je zapovijedao lakom konjicom pod zapovjedništvom generala bojnika Jamesa Wolfa u bitci kod Quebeca 13. rujna 1759. god. Vodio je borbenu postrojbu koja je čistila put Wolfovoj vosci u bitci Battle of the Plains of Abraham. njegova zapažena uloga u bitci promaknula ga je u General Brigadira.

Howe je sudjelovao još u mnogim operacijama prije povratka u Englesku. Kao napad na Montreal, napad na Bellu Islu na francuskoj obali 1761. i napad na Havanu 1762., sve su te operacije završile uspiješno što je diglo njegovu reputaciju.

1775. kralj George I. ga je izabrao za zapovijednika vojske protiv pobunjenih Amerikanaca.

Američki rat za neovisnost[uredi | uredi kod]

General Howe stigao je u Boston 15. svibnja kao zapovijednik 4 000 vojnika koje mu je poslao general Thomas Gage. Williamov cilj je bio slomiti američku opsadu Bostona. Smislio je plan zauzimanja Cambrigea otkud bi mogao gađati Amerikance, ali su se Amerikanci utvrdili visoko iznad grada.

Bitka kod Bunker Hilla[uredi | uredi kod]

Nakon što mu se onaj plan izjalovio zbog visokog položaja Amerikanaca Howe je odlučio udariti Amerikance sa ogromnom vojskom na njihove pozicije. General Howe je bio zapovijednik lijevog krila vojske u Bitci kod Bunker Hilla.

Njegovo zapovijedništvo u bitci je bilo izvanredno te su britanci uspijeli u svom naumu da prekinu opsadu Bostona, no cijena koju su platili bila je prevelika. Thomas Gage je nakon bitke ponovio onu poslovicu Epirskog kralja Pira "Još jedna ovakva pobjeda i propali smo".

Howe nije bio ozljeđen u bitci te je to imalo očit utjecaj na njegovo ponašanje. Umiljat i pomalo agresivan zapovijednik postao je pažljiv i često prkosan general koji se opirao sporoj ofenzivi te je naglašavao da su pobunjenici samo manjina Amerikanaca koju treba zastrašiti, što se kasnjie nije pokazalo točno.

New York[uredi | uredi kod]

10. listopada 1775. General Howe je zamjenio Thomasa Gagea na čelu britanskih snaga u Americi. Uspješno je pobjedio generala Washingtona u bitci na Long Islandu u ljeto 1775. te je i odlikovan zbog smaknuća Nathana Halea zbog špijuniranja 1776. god.

U 1777. Howe je napravio sudbonosnu odluku. Odlučio je napustiti rijeku Hudson kod Saratoge gdje je trebao čekati generala Burgoyna koji je dolazio iz Kanade. Odlazak generala Howea je doveo do zarobljavanja generala Burgoynea i poraza njegove vojske u bitci kod Saratoge. Howe je umjesto potpore Burgoyneu odlučio zauzeti Philadelphiju što se kasnije pokazalo kao jako loš potez jer je to dovelo do ulaska Francuza u rat što je tijek rata okrenulo naglavačke.

Nakon rata[uredi | uredi kod]

Nakon ovog poteza Howe je odlučio dati ostavku na mjestu zapovijednika britanskih snaga u svibnju 1778. Nasljedio ga je general Henry Clinton.

Howe se 1782. vratio u Englesku. Kada mu je brat Richard umro 1799. uzeo je titulu 5. vikonta Howea. 1814. preuzeo je mjesto guvernera u Plymouthu gdje je i umro. Pokopan je na groblju Holly Road u Twickenhamu u Engleskoj.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  • George Athan Billias. George Washington's Generals and Opponents: Their Exploits and Leadership (1994), chapter on Howe
  • Bowler, Arthur R. Logistics and the Failure of the British Army in America: 1775-1783. Princeton U. Press, 1975. 290 pp.
  • Gruber, Ira. Howe Brothers and the American Revolution (1975), the standard biography
  • W. H. Moomaw. "The Denouement of General Howe's Campaign of 1777," English Historical Review, Vol. 79, No. 312 (Jul., 1964), pp. 498-512 Article online in JSTOR