Wikipedija:Kurs/Tečaj (Uređivanje članaka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog kursa/tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Wikipedia:Pomoć

Uređivanje teksta

Kad ste na stranici koju želite uređivati, kliknite na karticu uredi/уреди koja se nalazi na vrhu stranice.

Kad kliknete uredi/уреди, pojavit će se tekst dotične stranice u okviru za izmjenu, gdje možete uređivati tekst do mile volje....

Pregled prije snimanja promjena

Kad ste gotovi s promjenama obvezno kliknite na gumb Pretpregled-претпреглед, koji se nalazi ispod okvira za izmjenu. Taj će vam gumb prikazati kako će izgledati novi tekst kad ga snimite. Ako niste zadovoljni, nastavite s izmjenama, a onda opet kliknite Pretpregled-претпреглед.

Sažetak

Nakon što ste unijeli sve promjene, upišite u malo polje ispod okvira za izmjenu (tamo gdje piše "Sažetak-сажетак") kakvu ste promjenu izvršili (budite kratki!) - taj će se opis pojaviti na stranici Nedavne promjene. Zatim kliknite na gumb Sačuvaj-сачувај. Stranica će tada biti snimljena na Wikipediju.


  • PREPORUKA: Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program za uređivanje teksta), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u okvir za izmjenu teksta stranice. To je korisno i zato što onda možete čuvati svoje tekstove na svom računalu, te možete pisati dopune i kada niste spojeni na Internet (čime štedite novac ako nemate DSL).
  • PREPORUKA 2: Ako se članak želi duže vremena uređivati i ne želite da neki drugi suradnik istovremeno preuređuje vaš članak, na vrhu članka potrebno je upisati {{Radovi}} (s dvije vitičaste zagrade sa svake strane).

Za napredne

Nakon što stvorite i snimite novu stranicu, dobro je učiniti sljedeće:

  • Na toj stranici kliknite na tekst Što vodi ovdje/Шта води овде na dnu stranice kako biste provjerili ima li članaka koji već vode na nju i koriste li ti članci isto značenje kao ono koje ste vi naveli;
  • Provjerite na Googleu sve stranice na srpskohrvatskoj Wikipediji gdje se spominje ime vaše stranice (vašeg članka), pa možete na tim stranicama napraviti poveznice prema svojoj stranici/članku.
  • Provjerite ima li članaka na istu temu na drugim jezicima Wikipedije i onda ih stavite kao međuwikipoveznice na svoju stranicu.
dalje >>>