Wikipedija:Kurs/tečaj (Ne zaboravite)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog kursa/tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Wikipedia:Pomoć

Neke stvari valja imati na umu pri radu na wikipediji:

Ponašanje

Wikipedija potiče otvoreni dijalog svojih suradnika, bilo putem razgovora na stranici za razgovor nekog članka, stranici za razgovor suradnika, slanjem e-mailova suradniku (onima koji su naveli svoj e-mail prilikom registracije).

Osobni napadi nisu dozvoljeni, takve se suradnike opominje (ako su prijavljeni na wikipediju), ako se radi o anonimnim IP suradnicima odmah se blokiraju!

Uređivanje članaka

Neutralnost

Neutralnost (često se susreće engleska kratica NPOV [neutral point of view]) osnovni je zahtjev ozbiljne enciklopedistike. Članci ne smiju biti subjektivni, obojeni autorovim emocijama, trebaju biti objektivni.

Teme članaka

Wikipedija je enciklopedija, stoga rječničke definicije (od jedne rečenice) o temama koje nisu prikladne za enciklopediju nemaju mjesta na wikipediji. Ako želite napisati što je to riječ, koristite wikiprojekt W(j)ečnik, ako želite pisati turističke osvrte, koristite Wikitravel. Na wikipediji nema samoreklamiranja, dakle članci o ljudima koje Google ne pronalazi nemaju mjesta na wikipediji.

Citiranje izvora

Wikipedija nije Vaš diplomski/magistarski rad da bi zahtijevala citiranje izvora, no ako su vaši izvori (materijali kojima ste se služili prilikom pisanja članka) dostupni putem Interneta i vrijedni pažnje, slobodno ih navedite.

Jezik Wikipedije

Jezik srpskohrvatske wikipedije je srpskohrvatski jezik, dakle članci trebaju biti napisani na njegovim standardima, dok se na stranicama za razgovor možete izražavati kako želite, uz pridržavanje općeg bontona :-).

dalje >>>