Wikipedija:Kurs/Tečaj (Stranice za razgovor)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog kursa/tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Wikipedia:Pomoć

Stranice za razgovor važna su osobina Wikipedije, naime njihovim korištenjem članci na wikipediji postaju bolji, te se time podiže kvaliteta cjelokupne wikipedije.

Stranice za razgovor - članci

Postoji nekoliko mogućnosti kad se članci komentiraju:

  • Kad počinjete pisati neki članak od početka, slobodno možete svoje napomene staviti na pripadajuću stranicu za razgovor (treba kliknuti na karticu Rasprava/разговор).
  • Ako članak već postoji, ali s očitim manjkavostima, slobodno unesite promjene u članak, i nije nužno komentirati ih na stranici za razgovor (lektura, ispravak faktografije itd. rijetko se ili nikad ne komentira)
  • Ako članak postoji, no ili je subjektivan ili na neki drugi način odstupa od enciklopedijskih normi, obično se prvo napiše komentar na stranici za razgovor, te poslije toga slijedi rad na članku. U slučaju osjetljivih tema, predloženi je put prvo napisati bolji članak na stranici za razgovor, i kad zamjena postane bolja od prvobitne verzije, onda se članci zamijene.

Korisničke stranice za razgovor

Korisniku wikipedije poruku možete poslati putem njegove stranice za razgovor, na taj će način dotični korisnik čim dođe prvi put na wikipediju vidjeti vašu poruku (ako imate novu poruku, na koju god stranicu wikipedije došli, ispisat će vam se na vrhu ekrana "Imate novu poruku" u traci naračaste boje koja izgleda ovako:

Oblikovanje komentara

Vaš komentar pišite na dnu stranice (ako već postoje drugi komentari). Ako odgovarate na nečiji komentar, onda svoj odgovor pišite ispod tuđeg komentara. Odmicanje od lijevog ruba postiže se dvotočkom (:) na početku reda.

Također, za razliku od doprinosa člancima koji se NE potpisuju (tome služi kartica stare izmjene), potpisujte svoje riječi korištenjem 4 tilde (~), što će wikipedijin softver (MediaWiki) pretvoriti u vaše suradničko ime i vrijeme snimanja komentara.

Umetanje razmaka i odmaka

Komentari se odmiču korištenjem dvotočke (kako je gore navedeno), jedna dvotočka - jedan odmak, dvije dvotočke - dva odmaka itd.

Primjer:

Lijevi rub

:Jedan odmak
::Dva odmaka
dalje >>>