Vrbanja (Banja Luka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vrbanja
Hram Sv. sveštenomučenika Platona
Hram Sv. sveštenomučenika Platona
Grad Banja Luka
Vrbanja na mapi Banja Luke
Vrbanja
Vrbanja
Vrbanja (Banja Luke)


Koordinate: 44° 45′ 44" SGŠ, 17° 14′ 52" IGD

Vrbanja je prigradsko naseljeno mjesto i mjesna zajednica kod Banjaluke, od čijeg centra je udaljena oko 6 km jugoistočno (Bosna i Hercegovina, Republika Srpska). Do popisa 1971. bila posebno naseljeno mjesto. Zatim je u sastavu naseljenog mjesta Banja Luka - danas grada Banja Luka[1][2][3].

Kroz ovo naselje protiče rijeka Vrbanja (po kojoj je i imenovano), a prolaze dvije značajne saobraćajnice: Željeznička pruga Banja Luka - Doboj i magistralni put M4(Banja Luka - Kotor Varoš - Doboj)[1]. [2][3] . Značajni društveni objekti i ustanove u Vrbanji su: Ambulanta, željeznička stanica, Dom kulture, sportsko igralište, Dobrovoljno vatrogasno društvo, kulturno umjetničko društvo "Danko Mitrov", osnovna škola "Stanko Rakita" te brojni ugostiteljski objekti.

Naselje Vrbanja, značajnim dijelom pripada industrijskoj zoni grada Banje Luke. Najpoznatiji industrijski objekti u Vrbanji su pogoni “Incela”, “Žitoprodukta” i “Petrola”. Pored istoimene rijeke, prirodna bogatstva ovog Banjolučkog naselja su i okolna brda koja su poznata po brojnim prirodnim izvorima pitke vode.

Istorija[uredi | uredi kod]

Vrbanjska džamija

Po toponimima koji etimološki potiču iz vremena srednjovjekovne Bosne i ranijeg perioda, može se zaključiti da je na ovom području postojalo srednjovjekovno naselje. Ono je bilo smješteno oko 500 metara sjeverno od današnjeg. Tradicija i predanje koje se sačuvalo među današnjim stanovništvom, ukazuju na to da je nekadašnje naselje bilo organizovano po principu seoske zadruge. Osnovna djelatnost stanovništva Vrbanje u prošlosti je bila poljoprivreda. Od polovine dvadesetog vijeka mnogi stanovnici su se zaposlili u banjolučkoj industriji ali je poljoprivreda i dalje ostala osnovna djelatnost.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Demografija[4]
Godina Stanovnika
1948. 4.487 (opština)

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Vojnogeografski institut, Izd. (1955): Prnjavor (List karte 1:100.000, Izohipse na 20 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  2. Spahić M. et al. (2000): Bosna i Hercegovina (1:250.000). Izdavačko preduzeće „Sejtarija“, Sarajevo.
  3. Mučibabić B., Ur. (1998): Geografski atlas Bosne i Hercegovine. Geodetski zavod BiH, Sarajevo.
  4. Savezni zavod za statistiku i evidenciju FNRJ i SFRJ, popisi stanovništva 1948, 1953, 1961, 1971, 1981. i 1991. godine.

Šablon:Grad Banja Luka